Generalni direktor Hemofarma: Srbiji potreban snažan privredni rast

Beta 19.03.2019

Srbiji je potreban snažan i održiv privredni rast i nastavak reformi u tom sektoru, rekao je  generalni direktor Hemofarma i predsednik Nemačko-srpske privredne komore Ronald Zeliger i potvrdio da u ovom trenutku neke od nemačkim kompanija razmišljaju o premeštanju nekih delova svoje proizvodnje u Srbiju.

On je za novi broj magazina "Diplomacy&Commerce" istakao da su neki od glavnih izazova za vlast "stagniranje prihoda domaćinstva, potreba za kreiranjem radnih mesta u privatnom sektoru i strukturna reforma javnih preduzeća, kao i strateške reforme u javnom sektoru".

Reforme su, prema njegovim rečima, neophodne i u nekim "neprivrednim" oblastima, na primer, potpuna primena vladavine prava u praksi, intenzivnija borba protiv korupcije, dalje jačanje pravne bezbednosti i transparentnosti u javnim nabavkama, poboljšavanje poreskog sistema i rada Poreske uprave, kao i potreba za većom efikasnošću javne uprave.

"Sve su to izazovi sa kojima zemlja dugoročno mora da se uhvati u koštac", rekao je Zeliger.

Dodao je da je u Srbiji potrebno obezbediti predvidivost poslovanja, jasan i precizan okvir poslovanja.

Na pitanje koliko su nemačke kompanije voljne da svoju proizvodnju premeste u Srbiju, Zeliger je rekao da "koliko je u svojstvu predsednika Nemačko-srpske privredne komore obavešten, u ovom trenutku neke od kompanija razmišljaju o premeštanju nekih delova svoje proizvodnje u Srbiju.

"Ali, da budem jasan, sve dok se ne postigne konačan dogovor, svaki investitor istovremeno traži i rezervne opcije i u razmatranje uzima i druge zemlje. Poslovni ljudi posmatraju nekoliko zemalja istovremeno, a zatim odlučuju gde će otpočeti svoje poslovanje", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje da li nemačke kompanije osećaju posledice taksi nametnutih u trgovini sa Kosovom, Zeliger je rekao da su "ne samo nemačke kompanije, već svaka kompanija u Srbiji koja izvozi proizvode na tržište Kosova pogođena merama Prištine".

"Nedavno je objavljen zvaničan podatak da je zbog uvođenja ovih enormnih taksi na robu iz Srbije, u poslednja tri meseca na Kosovu plasirano 90 miliona evra manje robe nego ranije", rekao je Zeliger.

Dodao je da su građani, privreda i kompanije na gubitku, a da ta situacija jedino pogoduje šverc-komercu.

Pošto je, kako je rekao, "na čelu firme koja proizvodi lekove, nastala situacija ga posebno uznemiruje".

"Nije reč o profitu, već o zdravlju ljudi. Od kada je Kosovo uvelo visoke takse na proizvode iz Srbije, Hemofarm nije bio u mogućnosti da snabdeva lekovima građane Kosova što inače kontinuirano čini godinama i zato apelujem na donosioce odluka da takse što pre ukinu", rekao je Zeliger.

(Beta, 03.19.2019)

Hemofarm »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »