DJB: Ministar Stefanović obmanjuje javnost

Beta 22.03.2019

Pokret Dosta je bilo (DJB) saopštio je danas da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u izjavi za televiziju N1 "obmanuo javnost iznošenjem tvrdnji o jučerašnjem događaju ispred zgrade televizije Hepi u Zemunu kada su Branka Stamenković i Hana Adrović iz tog Pokreta bile privedene".

DJB je naveo da je "netačna tvrdnja da policija nije lišila slobode portparolku DJB Hanu Adrović i poslanicu i predsednicu DJB Branku Stamenković, već da su one samo legitimisane po prijavi da se ispred zgrade TV Hepi okupilo više osoba".

"Policajci iz posebne jedinice policije za štićena lica intervenisali su samo 38 sekundi po dolasku ekipe DJB na ulaz zgrade TV Hepi, što se jasno vidi iz priloženog snimka", navodi se u saopštenju DJB i dodaje da "policajci, osim usmenog obaveštenja da pripadaju policiji, u prvi mah nisu pokazali legitimacije i da je Branka Stamenković pozvala kolege iz DJB koji su učestvovali u akciji da se zajedno udalje sa lica mesta, ali je u tome fizički sprečena".

DJB je naveo da je Stamenković "nastavila da insistira da se policajci legitimišu u potpunosti i kada su oni to odbili da učine, po drugi put je Stamenković pokušala da se udalji i da je tom prilikom bila fizički sprečena da to učini i da joj je bilo naređeno da ostane tu".

"Iz priloženog snimka jasno se vidi i da su pripadnici posebne jedinice policije za štićeno lice pozvali policijsku patrolu policijske stanice Zemun s namerom da nas privedu u stanicu policije", navodi se u saopštenju i dodaje da su "tokom narednih više od sat vremena policajaci iz posebne jedinice policije za štićena lica pokupili lične karte aktivistima iz DJB, zabranili im kretanje i bilo kakvo snimanje, insistirajući da moraju da sačekaju patrolna kola njihovih kolega iz PS Zemun".

DJB je kazao da se "patrolna kola nisu pojavila, već samo inspektor iz PS Zemun koji je popisao lične podatke prisutnih i objavio da nikakav zakon nije prekršen".

"Ne želeći da policajcima iz posebne jedinice policije za štićena lica pravimo bilo kakve probleme, naročito imajući u vidu da su nakon prvih 15 minuta razgovora očigledno shvatili da su napravili veliku grešku, DJB juče nije želeo da objavi video snimke u kojima se vidi njihovo grubo postupanje prema poslanici Branki Stamenković, i na kojima joj naređuju da ne sme da napusti prostor ispred TV Hepi, čime su i nju i portparolku DJB Hanu Adrović lišili slobode na više od sat vremena", navodi se u saopštenju.

DJB je naveo da "pošto je ministar policije Nebojša Stefanović odlučio da obmanjuje javnost neistinitim izjavama o jučerašnjim događajima", da je taj pokret odlučio da danas objavi video snimke u celosti.

(Beta, 03.22.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »