Miodrag Kostić: MK Grupa nije jedan čovek

Beta 28.03.2019

AIK banka, u sastavu MK grupe, kupila je slovenačku Gorenjsku banku i tako počela da posluje u Evropskoj uniji, što je veliki uspeh kompanije, ali i cele Srbije, izjavio je predsednik MK Grupe Miodrag Kostić.

"MK Grupa, na čijem sam čelu 35 godina, odavno je sa svojim poslovanjem u Evropskoj uniji jer se preko 50 odsto naših izvoznih aktivnosti realizuje na tom tržištu. Ovom akvizicijom je naša treća divizija, bankarstvo, uvedena na evropsku mapu. To za nas predstavlja još jednu značajnu potvrdu legitimiteta, visokih standarda i uspeha našeg poslovanja", rekao je Kostić u intervju za "Blic".

On je kazao da je čest slučaj da strane banke dolaze u Srbiju, ali je bilo neočekivano da domaća banka iskorači po prvi put u Evropu i kupi jednu evropsku banku.

"Međutim, ako se zna da je AIK banka najprofitabilnija banka u Srbiji i da je već četiri godine zaredom prepoznata kao najbolja komercijalna banka u Srbiji od strane renomiranog britanskog magazina International Banker, ovaj iskorak u Evropu za nas predstavlja logičan sled naših poslovnih aktivnosti", kazao je Kostić.

Na pitanje dali je MK Grupa jednako Miodrag Kostić on je odgovorio da nije i da tu kompaniju čini njenih 7.000 zaposlenih.

"U januaru smo obeležili veliki jubilej, 35 godina uspešnog i održivog poslovanja. Ističem održivog, jer je neodrživo da sistem od 75 kompanija, 7.000 zaposlenih i milijardu evra dosadašnjih investicija, postiže odlične rezultate na bazi odluka samo jednog čoveka", istakao je Kostić.

Podsetio je da MK Grupa plaća 109 miliona evra poreza i doprinosa na godišnjem nivou.

"Sa nama sarađuju 30.000 kooperanata i godinama smo najveći poljoprivredni izvoznik Srbije. Obrađujemo 30.000 hektara zemlje i prevezemo godišnje sedam miliona tona robe. Imamo tri najefikasnije šećerane (Sunoko). Lider smo u mesnoj industriji (Carnex). Imamo 15 regionalnih hotela, a naša AIK banka je najprofitabilnija banka sa skoro 10 odsto tržišnog učešća i prva domaća banka koja je akvizirala jednu evropsku – Gorenjsku banku", kazao je Kostić.

Dodao je da je najvažnije što u MK Grupi radi 166 kolega koji su roditelji troje i više dece.

Na pitanje kako odgovara na glasine da nije u zemlji, da se penzionisao i da mu je zdravstveno stanje nestabilno, Kostić je rekao da one nisu istinite i da se ne obazire na njih.

"Osećam se odlično i veoma zadovoljno zbog uspeha MK Grupe i ne dozvoljavam da mi išta pokvari taj osećaj.Sa druge strane, često sam van zemlje i to u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Albaniji, Dubaiju, Kipru, Ukrajini i Holandiji. U Srbiji provodim samo deo svog vremena i upravo se tada trudim da vežbam minimum tri puta nedeljno i održavam dobru kondiciju", kazao je Kostić.

Komentarišući razloge zbog kojih nije prisustvovao Kopaonik biznis forumu on je rekao da su umesto njega na panelima učestvovali njegovi najbliži saradnici u koje imam puno poverenje.

"Njihovo pojavljivanje deo je korporativne strategije komunikacija koja ima za cilj više javnih nastupa kolega koje upravljaju MK Grupom. Želimo da pokažemo da na čelu najvećeg domaćeg sistema stoje odgovorni ljudi koji odlično poznaju svoju struku. Time pokazujemo da smo stvorili jaku kompaniju koja će trajati i duže od njenog vlasnika. Sve drugo su špekulacije", istakao je predsednik MK Grupe.

Na pitanje da li ikad razmišlja o penziji on je rekao da zavisi kako ko definiše "penziju".

"Kada govorimo o viziji MK Grupe, sigurno je da se nikad neću povući, a sa operativne tačke gledišta, ta zaduženja su odavno u rukama mog tima. Pored toga, nameravam da se u budućnosti dodatno posvetim filantropiji i investiranjem svog vremena i stečenog iskustva u dolazeće generacije menadžera", rekao je Kostić.

MK Grupa je, prema njegovim rečima, u proteklih pet godina investirala više od četiri miliona evra u preko 500 društveno odgovornih akcija.

"Izgradili smo Kuću za mlade pri SOS Dečijem selu u Kraljevu. Osnovali smo fondaciju Magnet za ljubav koja je u protekle tri godine, uz podršku brojnih partnera i Pokrajinske vlade, prikupila 400.000 evra za kupovinu prateće opreme za Dečiju bolnicu u Novom Sadu. Roditeljsku kuću porodice Kostić, u vrednosti od milion i po evra, naša kompanija ustupila je Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine za potrebe humanijeg lečenja. Već deset godina za najbolje đake sa Kosova i Metohije organizujemo zimovanje na Kopaoniku", kazao je Kostić.

Istakao je da je to samo deo društveno odgovornih aktivnosti MG Grupe i da veruje da najveće tek predstoje.

(Beta, 28.03.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »