MSP: Deo postavke privremeno urolan, ispitaće se da li je bilo propusta

Beta 28.03.2019

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je danas da je deo postavke izložbe "Srbija 1999. godine - 20 godina posle - dok su bombe padale" privremeno urolan zbog preklapanja sa komemorativnom tribinom "1999, NATO i Jugoslavije", a ukoliko se utvrdi da je učinjen bilo kakav propust na štetu interesa Srbije, o tome će se, u skladu sa propisima i procedurama, odlučiti i postupiti.Izložba Istorijskog muzeja Srbije "Srbija 1999. godine – 20 godina posle – dok su bombe padale“, autora Biljane Vilimon i Vladimira Veličkovića, potvrđena u godišnjem Programu Ministarstva kulture i informisanja  Srbije za 2018/2019. godinu, koja prikazuje umetničke radove, slike i crteže, inspirisane ratnim događanjima u Srbiji i obeležavanjem dvadesetogodišnjice NATO agresije na Srbiju 1999.godine, otvorena je 23. marta, navodi se u saooštenju.

Kako je navedeno, na osnovu programa ministarstva odbrane Srbije, povodom obeležavanja dve decenije od NATO agresije na tadašnju SRJ, u organizaciji vojnog izaslanika Srbije u Francuskoj, za 26. mart ove godine bila je planirana komemorativna tribina na temu "1999, NATO i Jugoslavija".

"Imajući u vidu da je došlo do preklapanja ove dve veoma značajne manifestacije, bilo je neophodno, u punoj koordinaciji između šefa DКP i direktora КIC u Parizu, pronaći najadekvatnije rešenje. Кako smo obavešteni od strane Ambasade, doneta je odluka, a kao rezultat zajedničkih konsultacija, da se deo postavke privremeno urola zbog nedostatka prostora za održavanje pomenute komemorativne tribine", rečeno je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da je narednog dana, 27. marta, kompletna postavka ponovo izložena i biće dostupna posetiocima КIC-a do 13. aprila, kao što je i planirano.

Ministarstvo je saopštilo da ne želi da polemiše sa brojnim komentarima na društvenim mrežama, iako komentare smatra korisnim za ukupno sagledavanje rada ne samo КIC, već i drugih ustanova".

Ministarstvo ukazuje na to da je "u ovom osetljivom trenutku i važnom događaju, vrlo značajno da se ovo pitanje sagledava sa posebnim senzibilitetom, a pre svega s obzirom na određene komentare pojedinaca zainteresovanih za radno angažovanje pri КIC u Parizu".

"Način angažovanja za rad u КIC predstavlja jednu od mera, predloženu od strane Radne grupe za sagledavanje ukupne situacije u КIC, koju je formirao prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prošle godine, odnosno da se kroz javni konkurs angažuju najbolja i najstručnija lica koja će pomoći da ovaj naš kulturno-informativni centar na najbolji način ostvari svoju funkciju", navedeno je u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Srbije.

(Beta, 03.28.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »