Johanes Han imenovan za ambasadora Sportskih igara mladih

Beta 28.03.2019

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas u Beogradu da će učiniti sve da promoviše regionalne Sportske igre mladih, jer one doprinose boljem razumevanju i pomirenju u regionu.

Han je danas imenovan za ambasadora Sportskih igara mladih, a statuu ambasadora Igara uručio mu je nekadašnji fudbalski reprezentativac Jugoslavije Predrag Mijatović.

Na ceremoniji na kojoj je imenovan za ambasadora Igara, Han je rekao da se Sportske igre razvijaju kao velika ideja, zahvaljujući kojoj se mladi ljudi povezuju, uživaju i takmiče.

"Pozivam sve investitore da ulažu u ovu aktivnost koja doprinosi međusobnom boljem razumevanju i pomirenju u regionu. Siguran sam da će puno prijateljstava biti ostvareno ovim putem", kazao je Han.

Evropski komesar je naveo da je "zaista impresioniran" titulom ambasadora Igara i dodao da je to "nešto najvrednije što je dobio i što će ikada dobiti".

Na konferenciji za novinare posle ceremonije, Han je citirao reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da treba voditi računa da Igre ne budu samo sportske, već "igre mira".

"Ovo je zaista vredna inicijativa za čitav region koja mladima donosi nova prijateljstva i iskustva i mogućnost da provode divno vreme zajedno", kazao je.

On je dodao da će u svojstvu evropskog komesara za proširenje "imati zadatak da pridruži ovoj inicijativi veći broj zemalja".

Sportske igre mladih su regionalna sportska manifestacija za decu i omladinu, čiji je osnovni cilj promocija zdravog načina života i prijateljstva.

Ta manifestacija omogućava osnovcima i srednjoškolcima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije besplatno učestvovanje u takmičenjima u deset sportskih disciplina - mali fudbal, odbojka na pesku, ulični basket, rukomet, odbojka, igra između dve vatre, stoni tenis, tenis, atletika i šah.

Igre su pokrenute 1996. godine u Hrvatskoj, u Bosni i Hercegovini održavaju se devet godina, a u Srbiji je u toku njihova šesta sezona. Godišnje okupljaju više od 170.000 mladih iz te tri zemlje.

(Beta, 03.28.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Sport, najnovije vesti »