U paralelnom parlamentu o sednici na kojoj nema opozicije, Al Dahri, ubistvu Ivanovića, Kosovu

Beta 28.03.2019

Poslanici dela opozicije danas su u "paralelnom parlamentu" u skupštinskom holu govorili o besmislu sednice kojoj ne prisustvuje niko iz opozicije i postavljali javno pitanja čelnicima vlasti o ubistvu predsednika inicijative SDP Oliveru Ivanoviću, Kosovu i Metohiji, o prodaji zemišlja PKB Al Dahri i protestima.Pitanja su postavljali predstavnici Dveri, Narodne stranke, poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija i samostalni poslanici - u vreme kada se u skupštinskoj sali održavala sednica na kojoj su bili prisutni ministri na čelu sa premijerkom Anom Brnabić i odgovarali na pitanja poslanika vladajuće većine.

Sednici od 16.00 do 19.00 na kojoj vlada treba direktno da odgovara na pitanja poslanika, ne prisustvuje niko od opozicionih poslanika. Pitanja su u sali do 18 časova ministrima postavili poslanik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić, poslanik Narodne seljačke stranke Marjan Rističević i poslanik Jedinstvene Srbije Petar Petrović.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da je ta sednica još jedan dokaz da je Skupština Srbije potpuno zloupotrebljena od vladajućeg režima, da je izgubila svaki smisao i devastirana i da danas opozicije u sali nema te da ministri odgovaraju na pitanja poslanika vladajućih stranaka.

"To je velika farsa. Skupština je oteta od vlasti i više nema nikakav legitimitet", rekao je Aleksić.

On je ponovo pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić i predsednicu parlamenta Maju Gojković da podnesu ostavke, navodeći da oni zloupotrebljavaju svoj položaj i godinama ne odgovaraju na pitanja i ne rešavaju probleme, poput onog da je Srbija i dalje na crnoj listi FATF-a na kojoj su zemlje koje se sumnjiče za terorizam i pranje novca.

On je kazao i da je Srbiju organizacija Civitas stavila na listu zemalja u kojoj su ozbiljno ugrožene slobode i prava.

Aleksić je kazao da i ministar unutrašnjih poslova nebojša Stefanović treba da podnese ostavku jer ne radi svoj posao i jer je Srbija prva u regionu po broju mafijaških likvidacija.

On je kazao da se još ne zna ko je ubio Olivera Ovanovića i dokle je stigla istraga tog ubistva, zašto je Moravski koridor poskupeo za 300 miliona evra u odnosu na 2013. godinu, ko su fantomi koji su rušili u Savamali i zašto predstavnici Srpske liste još sede u kosovskoj vladi, koja bi bez njih pala.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da se pojavio oglas o prodaji zemljišta držvnog dela PKB korporacije, te pitao da li je tačna informacija da je Al Dahri prodato 17.000 hektara za 80 miliona evra, što znači negde oko 4.700 evra po hektaru, a da sada preostali deo PKB-a prodaje hektar zemljišta po početnoj ceni osam puta većoj, odnosno za 38.700 evra.

"Zašto je Al Dahri prodato zemljište po osam puta nižoj ceni. Da li je tačno da je Al Dahra kupila praktično među ovih 17.000 hektara kompletan prostor koji je eventualno prostor za izgradnju budućeg autoputa Beograd-Zrenjanin, što znači da će država morati iznova da otkupljuje zemljište od Al Dahre, samo po većim cenama", rekao je Obradović.

Poslanik Nove Srbije – Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović rekao je da se javnosti mora prezentovati šta je sa razgovorima o Kosovu i Metohiji napominjujći da se o tome mora govoriti u parlamentu.

On je pitao i kako je moguće da predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećava rešenje problema građanima koji su zaduženi u švajcarskim francima, iako mu to nije u opisu posla.

Poslanica Kluba samostalnih poslanika Ana Stevanović pitala je kako je moguće da posle četrii meseca protesta u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji nema dijaloga predstavnika vlasti i organizatora protesta.

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Vladimir Orlić rekao je za poslanike opozicije koji su izneli niz kritika na račun aktuelne vlasti da su oni nešto "najgore i najcrnje što je upropastilo ovu zemlju".

On je potom govorio o aferama koje prate prethodnu vlast i sadašnje aktuelne lidere opozicije i kazao da su "krali" od građana i da se jedan od lidera Saveza za Srbiju i bivši gradonačlenik Beograda Dragan Đilas bogatio dok je rastao dug Beograđana i da je njegovim firmama povećavan promet.

Opozicija dočekivala ministre ispred Doma Narodne skupštineSkupština Srbije počela je danas sednicu na kojoj članovi Vlade Srbije odgovaraju na pitanja poslanika, a pre početka nekoliko opozicionih poslanika dočekalo je ministre ispred Doma Narodne skupštine sa kojima su ušli u verbalni sukob.

Poslanici Dveri Boško Obradović i Marija Janjušević, poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić i samostalna poslanica Ana Stevanović ispred skupštine su držali fotografije ministara u Vladi Srbije za koje se vezuju afere dok su oni ulazili u parlament.

Ministre su dočekali u znak podrške i poslanici Srpske napredne stranke, pa je atmosfera bila na ivici incidenta. Pojedini poslanici SNS su pozivali opoziciju da uđe u skupštinsku salu, a potom i gde im je lider i finansijer Dragan Đilas.

Poslanici opozicije su dočekali ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića koga su pitali odakle njegovom ocu 300.000 evra.

Pored njih je prošao i ministar odbrane Aleksandar Vulin koga su poslanici prozivali zbog kupovine stana od 200.000 evra u Beogradu i zbog "služenja vojnog roka od 15 dana".

Fotografije koje su poslanici opozicije držali zastao je da pogleda ministar zdravlja Zlatibor Lončar koji je na kratko razgovarao sa Obradovićem.

Poslanik SNS Igor Bečić optužio je Obradovića da je krao pare sa crkvenog oltara, na šta mu je Obradović rekao da treba da se preispita Bečićeva fakultetska diploma.

U skupštinskom holu su inače pre sednice poslanici SNS postavili izložbu fotografija sa propalim fabrikama koje su kako kažu uništili predstavnici prethodne vlasti, a sadašnji opozicionari.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je novinarima da je došao ispred parlamenta da pita Vulina o novcu za koji ne može da dokaže poreklo, a kojim je kupio stan u centru Beograda kao i o služenju vojnog roka.

"Služio je vojni rok 15 dana i polagao zakletvu kako bi lečio svoje frustracije i ponizio na taj način sve vojnike i oficire. Ja sam hteo da ga pitam da li ga je sramota i kako će da objasni 200.000 evra koje je navodno dobio od tetke. Čovek koji ne može da objasni poreklo novca ne može da bude ministar i da ga pitam da li mu je stigao još neki paket od tetke iz Kande dok je služio vojsku 15 dana", rekao je Aleksić.

Poslanik Dveri Obradović je kazao da su ispred parlamenta postavili izložbu vrha vlasti koji je "ogrezao u kriminalu" a na fotografijama su slike Nebojše Stefanoviča, Aleksandra Vulina, Zorane Mihajlović i Ane BNrnabić.

Obradović je kazao i da će nastaviti sa sličnim akcijama.

Upitan šta mu je Lončar rekao Obradović je kazao da nije razumeo da li mu je pretio ili ga savetovao.

"Ali razumeo sam da mi je rekao da spustim loptu, jer svi koji su ovako radili nisu dobro prošli", kazao je Obradović.

(Beta, 03.28.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »