SzS i Bastać blokirali saobraćaj na Terazijama zbog najavljenih radova u centru Beograda

Beta 31.03.2019

Predstavnici beogradske odborničke grupe Saveza za Srbiju (SzS) i gradske opštine Stari grad protestovali su danas na Terazijama, tako što su na ulicu postavili džakove sa solju za puteve i na nešto manje od sat vremena blokirali saobraćaj u znak negodovanja što će od sutra centar grada biti zatvoren zbog radova oko Trga Republike.Šef odborničke grupe SzS Nikola Jovanović izjavio je da je to akcija odbrane Beograda, te da je ta blokada simbolična, jer će centar grada, prema najavi gradske vlasti, biti zatvoren za saobraćaj do kraja godine.

"To je pogubno, jer ne samo što snižava kvalitet života i funkcionisanje na Starom gradu, već čitav grad i sve Beograđane lišava glavnih kulturnih, obrazovnih i drugih sadržaja koji se nalaze na tom potezu", rekao je Jovanović novinarima.

On je radove u centru grada ocenio kao "genocid prema Beogradu" i poručio zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću, koga je nazvao "kruševački Neron", da  ostavi grad na miru i da će ga braniti svim sredstvima.

"Ako dozvolimo da nam otmu ovaj centar grada, njihov plan je da u narednoj fazi čitava Ulica Kralja Milana bude pešačka zona čime bi se centar grada pretvorio u Kosmaj, u jedno izletište", rekao je Jovanović.

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać kazao je da je to blokada upozorenja, jer žele da ukažu na to kako će Beograd izgledati od sutra.

"Od sutra, ukoliko budu nastavili sa radovima a ne raspišu referendum na kom će pitati građane da li žele ovakve radove ili ne, mi ćemo kao i na Kalemegdanu fizički sprečiti mehanizaciju i nećemo im dozvoliti da nastave dalje radove", najavio je Bastać.

Bastać je poručio gradskoj vlasti da Beograd nije "njihova naseobina" i da ne dozvoljava da se grad uništava.

Prema njegovim rečima, opština koju vodi zbog ukinutih nadležnosti i budžeta je nemoćna da spreči planirane radove, osim da traži od Beograda da raspišu referendum.

"Iza svega ovoga se krije ideja večitog zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da ukrade centar grada i da ga premesti na neku drugu lokaciju", ocenio je Bastać.

Predstavnik Dveri Jugoslav Kiprijanović je izjavio da se gradska organizacija te stranke priključuje akcijama SzS i opštine Stari grad kako bi sprečili da "bahata, bezobrazna i lopovska vlast otme Beograd Beograđanima".

Posle izjava za medije, aktivisti su sklonili džakove sa ulice i saobraćaj u tom delu grada je normalizovan.

(Beta, 03.31.2019)

Povezane vesti »

Komentari

Politika, najnovije vesti »