Novosti: Država briše 15, a banke 23 odsto glavnice zaduženih u švajcarcima

Beta 12.04.2019

Otpis glavnice zaduženih u švajcarskim francima biće oko 40 odsto, a država će u trošku učestvovati sa 15 odsto pokrivene glavnice, dok će banke "oprostiti" između 22 i 23 odsto, pišu danas "Večernje novosti".

Dodatno olakšanje kroz poreze bankama iznosiće između dva i tri procenta.

Navedeno je da je procenat otpisa trenutne glavnice zaduženih u švajcarskim francima, kompromis koji je država ponudila između bankarski izračunatih 30 odsto otpisa i 50 odsto koliko su tražili dužnici.

Odlučeno je i da leks specijalis mora da se odnosi na sve dužnike koji otplaćuju zajmove vezane za franak, a ne samo na one sa glavnicom od oko 50.000 evra, što je bio zahtev banaka.

"Sudeći prema informacijama sa pregovora, ponuđenim rešenjem dužnici su bili daleko zadovoljniji nego bankari", pišu "Večernje novosti".

Mogućnost otpisa dugova zaduženih u švajcarskim francima nastala je posle usvojenog stava Vrhovnog kasacionog suda, donetog 2. aprila, kojim se indeksacija kredita u švajcarskim francima smatra ništavom, te je taj sud preporučio konverziju zajmova u evre.

U pregovorima su, kako se navodi, bankari ponudili malo više od onog što smatraju da treba da plate, a dužnici zahtevali nešto manje od onoga na šta imaju pravo, 30 nasuprot 50 odsto, a presudila je država sa 40 odsto otpisa u tekstu zakona.

Posle otpisa 40 odsto preostalog duga, bez kamate, iznos nove glavnice se konvertuje u evre, po zvaničnom srednjem kursu, a na tako formiran ostatak duga primenjuje se kamatna stopa od 3,5 odsto godišnje

Po poslednjim podacima, zaduženi u švajcarskim francima bankama duguju još 540 miliona evra.

(Beta, 12.04.2019)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »