Mihajlović u Dubrovniku potpisala sporazume za projekte Novi Beograd-Surčin i Požega-Boljare

Beta 12.04.2019

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisala je danas na samitu inicijative 16 + 1 u Dubrovniku dva memoranduma za nastavak izgradnje auto-puta na Koridoru 11, za projekte Novi Beograd-Surčin i Požega-Boljare.

Mihajlović je ocenila da su potpisani memorandumi značajni jer stvaraju mogućnost da se ide ka završetku Koridora 11, saopštio je njen kabinet.

"Prvi od dva memoranduma odnosi se na deonicu koja je i finansijski i građevinski najzahtevnija na celom Koridoru 11 kroz Srbiju, na projekat auto-puta Požega-Boljare, do crnogorske granice. Drugi memorandum, za deonicu Novi Beograd-Surčin, značajan je jer treba da omogući puno funkcionisanje Koridora 11", rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da očekuje da u narednih mesec dana bude potpisan komercijalni ugovor, da se radi na dokumentaciji i da sledeće godine počnu radovi, navodi se u saopštenju.

Srpska ministarka je rekla da će ove godine biti puštena u saobraćaj 103 kilometra auto-puta od Obrenovca do Preljine, da počinju radovi na deonici Preljina-Požega, i da će do kraja godine biti završeni radovi na deonici Surčin-Obrenovac.

Mihajlović je kazala i da Beograd i Peking nemaju samo dobre i prijateljske političke odnose, nego i odlične ekonomske odnose, da postoji razvijena saradnja u oblasti infrastrukture i sve bolji odnosi u oblasti privrede i turizma.

"Dubrovnik je još jedna prilika da to pokažemo, a predstojeći forum u Pekingu još bolja, budući da će tamo biti potpisani finansijski ugovori za projekte čija realizacija treba da počne, za izgradnju auto-puta Preljina-Požega, vrednog 450 miliona evra, i izgradnju deonice brze pruge od Novog Sada do Subotice, koja je vredna gotovo milijardu evra", navela je Mihajlović.

Kako se navodi, Memorandum o razumevanju na projektu auto-puta E-763, deonica Novi Beograd-Surčin, Mihajlović je potpisala sa potpredsednikom kompanije Čajna komjunikejšens end konstrakšen kompani (CCCC) Ven Gangom, a Memorandum o razumevanju na projektu auto-puta Beograd-južni Jadran, E-763, deonica Požega-Boljare, sa predsednikom kompanije Čajna roud end bridž korporejšen (CRBC) Lu Šanom.

Pre potpisivanja memoranduma kojem je prisustvovala premijerka Srbije Ana Brnabić, delegacija Vlade Srbije imala je na marginama Samita 16 + 1 sastanke s delegacijama nekoliko kineskih kompanija - Huavei, Pauer Čajna, Čajna komjunikejšens end konstrakšen kompani i Čajna roud end bridž korporejšen.

Inicijativa 16 + 1 osnovana je 2012. godine s ciljem jačanja kineske razmene sa zemljama srednje i istočne Evrope.

(Beta, 04.12.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »