DS: Nadležni hitno da reaguju na napade u kojima su istraživački novinari targetirani kao ...

Beta 18.04.2019

Poslanice Demokratske stranke (DS) Vesna Marjanović i Maja Videnović zatražile su danas hitnu reakciju policije, Tužilaštva za visokotehnološki kriminal i svih nadležnih organa povodom kako su navele, "opasnih napada u kojima su istraživački novinari a posebno Slobodan Georgiev, targetirani kao strani plaćenici i izdajnici".

Navodeći da su "montirani snimci kojima se crtaju mete na istraživačkim novinarima CINS-a, BIRN-a i KRIK-a, napadi čije su poruke i potpisi poznati a posledice plaćene životima", poslanice DS-a su upitale "šta još treba da se desi da prestane nedopustivo nasilje i agresija kojom se od nezavisnih novinara pravi opozicija koju treba ućutkati".

"U danu u kome je objavljeno da je Srbija pala za 14 mesta na Svetskom indeksu medijskih sloboda za 2019. godinu i da je, pod vlašću predsednika Aleksandra Vučića, za pet godina postala mesto u kome novinarstvo nije bezbedna profesija, u tišini prolaze napadi na novinare, što je dramatična potvrda te neslobode. Zbog toga je važno da ovi napadi, koji precizno prate mete koje su targetirane od strane političara, budu najhitnije istraženi", navele su poslanice DS-a a prenela ta stranka.

One su ocenile da je "od presudne važnosti da se konačno, osim neposrednih izvršilaca, pronađu i sankcionišu nalogodavci i inspiratori" dodajući da su nadležni državni organi "dužni na hitan i nedvosmislen odgovor na pitanje - ko, po čijem nalogu i čime inspirisan od novinara pravi mete".

(Beta, 04.18.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »