Nemačko-srpska privredna komora: Većina nemačkih investitora ponovo bi došla u Srbiju

Beta 09.05.2019

Nemački investitori koji posluju u Srbiji, njih 88 odsto, izjasnili su se da bi ponovo došli da rade ovde, pokazalo je istraživanje o poslovnom okruženju i investicionom potencijalu u Srbiji, izjavio je danas predsednik Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija) Ronald Zeliger.

On je na konferenciji za novinare rekao kako je 57 odsto anketiranih privrednika ocenilo da je ekonomsko stanje u Srbiji zadovoljavajuće, dok 51 odsto da planira povećanje broja radnika.

Istraživanje sprovodi AHK Srbija među 350 nemačkih kompanija njenih članica koje posluju u Srbiji, a ove godine je urađeno od 1. februara do 8. marta.

"Anketirani privrednici, njih 57 odsto je ocenilo da je ekonomsko stanje u Srbiji zadovoljavajuće u pogledu obrazovanja i spremnosti radne snage za posao, a zamerke se odnose na nedovoljnu borbu protiv korupcije, pravnu sigurnost, nedovoljnu transparentnost tendera, poresku upravu i poreski sistem i javnu upravu", rekao je Zeliger.

On je istakao da su "nemačke kompanije navikle na funkcionalnu administraciju, što nije slučaj u Srbiji".

"I digitalizacija je u zastoju, svake godine, kada obnavljam radnu dozvolu neophodna mi je gomila papira", rekao je Zeliger i ocenio da je najgore što privrednicima može da se desi pravna nesigurnost.

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib rekao je da se "broj zapolenih u nemačkim kompanijama za godinu dana povećao sa 48.000 na 60.000, što je veliki napredak".

Svetska banka, kako je rekao, vidi potencijal za privredni rast Srbije od sedam odsto ako se nastave reforme i privatni sektor postane motor razvoja.

Na pitanje da li nemačke kompanije Srbiju vide kao mesto plasmana robe ili mesto za ulaganja, Šib je rekao da je reč i o jednom i o drugom vidu saradnje.

"Srbija je mesto plasmana robe i investicija, otvaranja novih radnih mesta i donošenja novih tehnologija. Vidim sve više firmi sa složenim investicijama i radnim mestima i sofisticiranim proizvodima", rekao je Šib.

Dodao je da nemački privrednici obrazuju radnu snagu kako bi bila kvalifikovana za nove tehnologije i da bi trebalo tražiti mogućnosti da i studenti praksu sprovode u nemačkim kompanijama.

Direktr AHK Srbija Martin Knap je, odgovarajući na pitanje da li nemačke kompanije dolaze u Srbiju da iskoriste jeftinu radnu snagu, rekao da su "nekim preduzećima važni troškovi rada, ali da je sve više firmi sa visokom tehnologijom, što znači da Srbija može da pridobije i takve investitore".

(Beta, 05.09.2019)

Povezane vesti »

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »