Vučić: Mir i stabilnost najvažniji cilj Srbije koji nije ostvariv bez Evrope

Beta 09.05.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Beogradu da je Evropa izbor Srbije i da su mir i stabilnost najveći i najvažniji ciljevi Srbije koji bez evropske podrške ne mogu da se ostvare.

"Pomozite nam, a Srbija će biti lojalan, dobar i uvek pouzdan partner i deo Evrope", rekao je Vučić na svečanom prijemu povodom Dana Evrope, u organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Vučić je kazao da je pre 70 godina stvorena zajednica koja je osigurala mir i stabilnost.

"Te zemlje 69 godina nemaju sukobe i ratove, to je našoj zemlji potrebno više nego bilo šta drugo. Nema važnijeg razloga za prihvatanje politike Evrope i evropskih vrednosti od očuvanja mira i stabilnosti", naveo je Vučić.

On je kazao da je Evropa izbor Srbije jer ona želi da pripada društvu uređenih zemalja, hoće da čuva mir i da se dobro "razume sa svojim košmijama pored kojih i sa kojima živi".

Vučić se osvrnuo na one koji govore protiv Evropske unije, rekavši da od njih nije čuo kakvo bi bilo rešenje i gde bi ako ne u Evropi Srbija bila i šta bi radila.

"U ekonomskoj i političkoj i svim drugim sferama života Evropi pripadamo, ne samo geografski nego i vrednosno. Želimo da pripadamo takvom društvu i to je naša odluka i naš izbor", naveo je Vučić.

On je dodao da će Srbija, da bi bila u Evropi, morati da menja mnogo toga i u ekonomiji, i u vladavini prava i u uspostavljanju poverenja.

"Sve ono što naše poverenje čini krhkim moraćemo da se pobrinemo da popravljamo i podižemo i jedni druge da poštujemo više", rekao je Vučić.

Naveo je da Srbija "nikada nije kukala" i da od Evrope ne traži ništa više od poštovanja.

"Srbija nikada ništa više neće da traži sem poštovanja. Nećemo da molimo za poglavlja niti bilo šta. Onoliko koliko napredujemo, toliko nam pružite. Onoliko koliko mi poštujemo Evropu, toliko očekujemo i od vas", dodao je on.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, koji je organizovao svečani prijem povodom Dana Evrope, rekao je da je pristupanje Srbije Uniji transformativan proces čiji je cilj stvaranje bolje Srbije.

"Srbija nije sama u tom procesu, EU je tu da pomogne", kazao je Fabrici.

On je naveo da je EU prirodan izbor za Srbiju, čije je društvo, kako je rekao, istinski evropsko, i dodao da proces EU integracija jača demokratiju i čini ekonomiju prosperitetnijom.

Fabrici je kazao da je deklaracija francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU, bila i vizionarska i realistična i da je transformisala Evropu u ujedinjeni kontinent mira i prosperiteta.

"Današnji dan je prilika da potvrdimo značaj mira i trajnog pomirenja u Evropi. EU je pobeda mira nad ratom, pobeda prosperiteta nad bedom", naveo je šef Delegacije EU u Srbiji.

On je rekao i da je u istoriji EU bilo teških momenata, kao što su Bregzit i migrantska kriza, ali da će njeni lideri nastaviti da dokazuju da nisu u pravu oni koji govore protiv ujedinjene Evrope.

(Beta, 05.09.2019)

Povezane vesti »

Slavimo i Dan Evrope

Slavimo i Dan Evrope

Mondo 09.05.2019
Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »