Đilas: Treba sniziti poreze i povisiti plate, inače privreda neće biti konkurentna

Beta 19.05.2019

Predsednik Stranke slobode i pravde (SPP) Dragan Đilas je obrazlažući ekonomsku politiku te partije izjavio danas da treba smanjiti porez na doprinose, povisiti plate u zdravstvenom i obrazovnom sektoru, vratiti penzionerima oduzet novac i pokrenuti energetiku i poljoprivredu, jer u suprotnom privreda Srbije neće moći da bude konkurentna.

"Treba da krenemo u ozbiljan investicioni ciklus, da smanjimo porez na doprinos na plate prvo na 60 odsto, sa ciljem da bude 50 odsto da bi privreda bila konkurentnija", kazao je Đilas na konferenciji za novinare u "Slobodnoj zoni" u Beogradu.

On je dodao da treba povećati plate lekarima tako da minimum budu 1.000 evra, a da nastavnici u školama moraju da imaju plate od bar 600 evra.

Đilas je rekao da se penzionerima mora vratiti novac oduzet prethodnih godina jer je to "njihovo i niko nema prava da im uzme."

"Moramo da pokrenemo privredu u strateškim oblastima kao što su energetika i poljoprivreda, da pokrenemo prehrambenu industriju i u njoj zaposlimo ljude sa platama koje neće biti niže od 350 evra", kazao je on.

Predsednik SSP rekao je da sredstva za to postoje, ali su pogrešno upotrebljena.

"Kad ne gradite stadion od 500 miliona evra, kad ne gradite autoputeve ka Prištini, što nama nije potrebno, kad ne dajete subvencije 190 miliona za strane investitore koji daju platu od 25.000 dinara, ostaje nam puno sredstava", obrazložio je on.

Đilas je kometarišući izjave vlasti da Srbija napreduje, kazao je da "treba biti srećan zbog nekih stvari, ali ne treba da "lažu i preteruju" i govore da "to što oni rade nikad niko nije uradio".

"Srbija je 2012. godine imala javni dug u iznosu 15,7 milijardi, a danas je dug 22,4 milijarde. Plate i penzije ovih nekoliko godina, imajući u vidu inflaciju, su se smanjile," rekao je Đilas i dodao da je "u prvom kvartalu ove godine industrijska proizvodnja pala 1,9 odsto, a da je rast bruto domaćeg proizvoda 2,3 odsto, i u odnosu na prethodnu godinu je prepolovljen."

Đilas je zaključio da rasta nema i da ovim putem neće biti ekonomske budućnosti Srbije.

Govoreći o Koridoru 10 kroz Grdeličku klisuru on je rekao da je srećan što je otvoren, ali napomenuo da je izgradnja trajala šest godina i koštala 9,5 miliona evra.

U "Slobodnoj zoni" u Pionirskom parku ispred Predsedništva Srbije, postavljeni su panoi sa obećanjima aktuelne vlasti koja, kako je kazao Đilas, nisu ostvarena.

(Beta, 05.19.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »