MK Grupa: Austrijski studenti u poseti PIK Bečej (VIDEO)

Beta 03.06.2019

Studenti austrijskog Univerziteta za prirodne resurse i bionauke (Universität für Bodenkultur Wien, BOKU) obišli su polja ratarskih kultura šećerne repe, kukuruza, graška, kao i stočne farme kompanije PIK Bečej, koja posluje u sastavu MK Grupe.

Studenti su razgledali pogon za preradu povrća i hladnjače fabrike Flora, kao i dvorac Fantast.

"Drago nam je da smo baš ovde u PIK Bečeju, koji ove godine obeležava 60 godina postojanja, ugostili predstavnike prestižnog austrijskog univerziteta i imali priliku da ovim mladim ljudima pokažemo deo standarda i tehnologije koje svakodnevno primenjujemo u poljoprivrednoj proizvodnji", rekao je direktor Agrarne divizije u okviru MK Grupe Strahinja Marjanović.

On je naveo da MK Grupa zajedno sa svojim kooperantima obrađuje 265.000 hektara zemljišta i da njene kompanije izvoze više od 500.000 tona svih žitarica i uljarica i ujedno čine najvećeg izvoznika tih sirovina tokom 2018. u Srbiji.

MK grupa je, kako je rekao, samo u proteklih pet godina u agrar investirala 85 miliona evra.

"Razmena znanja sa mladim kolegama i omogućavanje studentima da steknu praktična iskustva u proizvodnji, za nas, najznačajnijih poljoprivrednih kultura, jeste cilj ovakve uspešne saradnje koju godinama realizujemo. Drago nam što austrijski univerziteti prepoznaju znanje koje kompanija MK Grupa primenjuje na svojim imanjima", istakao Marjanović.

Austrijski ataše za poljoprivredu Kristijan Bravenc (Christian Brawenz) je kazao da saradnja sa MK Grupom i PIK Bečejem traje već dugi niz godina.

"PIK Bečej jedna je od vodećih kompanija u Srbiji koja ima visoke standarde u proizvodnji. Iz tog razloga održavamo redovne kontakte i dobar poslovni odnos što potvrđuju i prethodno organizovane posete visokih delegacija - parlamentaraca, naučnika, vlasnika farmi i studenata. Drago nam je što, zahvaljujući saradnji MK Grupe i njene kompanije članice PIK Bečej i austrijskog univerziteta postoji mogućnost da se učenici upoznaju sa jednim od vodećih poljoprivrednih proizvodnih objekata u Srbiji", rekao je Bravenc.

Ratarske kulture koju su studenti austrijskog univerziteta obišli predstavljaju deo su useva Agrarne divizije MK Grupe, koja samostalno obrađuje više od 15 vrsta useva. Od ukupne površine koju obrađuje MK Grupa 40 odsto je pod sistemima za navodnjavanje, što je značajno iznad proseka u Srbiji.

U MK Grupi ističu da sarađuje sa brojnim visokoškolskim institucijama u Srbiji, Evropi i svetu omogućujući studentima uvid u uspešan model poslovanja i sticanje praktičnog znanja u oblasti u kojoj se školuju, a koje su ključne oblasti poslovanja ovog poslovnog sistema.

Univerzitet za prirodne resurse i bionauke jedan je od najprestižnijih austrijskih univerziteta, a datira iz 1872. godine. Pokriva sve oblasti studija za održivu upotrebu prirodnih resursa - poljoprivrede, šumarstva, biohemije, upravljanja vodama i pejzažne arhitekture. Univerzitet je 2012. rangiran među 100 najboljih u oblasti poljoprivrede i šumarstva.

(Beta, 03.06.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »