BBC vesti na srpskom

Tereza Mej: Ostavka britanske premijerke na mesto lidera stranke stupa na snagu

Tereza Mej će ostati premijerka Velike Britanije sve dok ne bude izabran novi lider partije.

BBC News 07.06.2019
Theresa May
PA

Tereza Mej zvanično napušta funkciju lidera Konzervativne partije u petak, ali će ostati na mestu premijerke sve dok ne bude izabran njen naslednik.

Mej je najavila ostavku pre dve nedelje, rekavši da duboko žali što nije uspela da sprovede Bregzit.

Jedanaestoro poslanika Konzervativne partije će se boriti za njeno mesto lidera stranke, a zatim i za funkciju predsednika vlade.

Nominacije za lidera konzervativaca se održavaju u petak, a Mej će ostati na funkciji vršioca dužnosti sve dok se izbori ne završe.

Britanija je trebalo da napusti Evropsku uniju 29. marta.

Bregzit je odložen za 12. april, a na kraju za 31. oktobar pošto Mej nije uspela da ubedi poslanike da odobre njen predlog sporazuma.

Najavila je ostavku i rekla da je učinila sve što je mogla da proba da ubedi poslanike da podrže dogovor o povlačenju koji je ispregovarala sa Evropskom unijom, ali da je sada trenutak da novi premijer proba da sprovede Bregzit.

Kandidatima za lidera potrebna je podrška osmoro poslanika. Poslanici zatim glasaju za odabrane kandidate u nizu tajnih glasanja koji se održavaju 13, 18, 19 i 20. juna.

„Trudimo se da imamo dvoje ljudi do četvrtka, 20. juna", rekao je Čarls Voker iz Konzervativne stranke.

Za dvoje finalista će zatim glasati članovi šire Konzervativne partije, a očekuje se da pobednik bude izabran u nedelji 22. jula.

Iako nadmetanje neće zvanično početi sve dok Mej ne odstupi sa funkcije, kandidati su već počeli da se bore za tu poziciju.

Kako će sledeći premijer izgurati sporazum o Bregzitu kroz parlament i da li će članovi tog tela pristati na izlazak iz EU bez dogovora su za sada glavna pitanja u kampanji.

Predlog Dominika Raba na sastanku prošle nedelje o tome kako bi bio spreman da zatvori parlament - proces koji je poznat kao odlaganje - kako bi osigurao da Britanija 31. oktobra napusti EU je naišao na kritike suparnika. Govornik donjeg doma parlamenta Džon Berkov je izjavio da se to „jednostavno neće desiti".

Takmičar za lidera konzervativaca Majkl Gov je izjavio da Britanija ne sme da bude ograničena „fiksiranim" datumom ukoliko je potrebno malo više vremena da postigne dogovor.

Drugi, kao što su Rab i Boris Džonson, insistiraju da Britanija mora da napusti EU 31. oktobra, bez obzira na to da li je odobrila dogovor sa Briselom ili ne.

Bivši ministar trgovine Lord Digbi Džons je apelovao na naslednika Tereze Mej da donese veću „stabilnost" za britanske kompanije u odnosu na Bregzit.

On je izjavio za BBC da će bi trebalo da sledeći premijer osigura da Britanija napusti Evropsku uniju 31. oktobra, „po mogućstvu sa sporazumom - ali i bez njega, radije nego da ne izađe iz EU".

(BBC News, 06.07.2019)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »