Đurić traži od SAD objašnjenje gde je i kada Srbija provocirala, uvodila barijere

Beta 22.06.2019

 Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić izjavio je danas da bi od Stejt departmenta SAD voleo da dobije objašnjenje "gde i kada je Srbija provocirala nekoga ili uvodila barijere bilo kome".Đurić je to naveo reagujući na navode Stejt departmenta da američke vlasti nastavljaju da podržavaju dijalog u kojem posreduje Evropska unija (EU) i normalizaciju odnosa Srbija-Kosovo, ali da "Beograd i Priština moraju da uklone prepreke, izbegnu provokacije i vrate se pregovorima".

"Znamo da SAD podržavaju nezavisnost AP Kosova i Metohije, ali to nije opravdanje za uravnilovku i izjednačavanje Srbije sa Prištinom koje je uvela anticivilizacijske takse, blokirala dijalog, 2.252 dana blokira ZSO i čestim nasilnim akcijama destabilizuje situaciju na terenu", naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

Ocenio je da upravo zbog "ovakvih izjava, kosovski premijer Ramuš Haradinaj traži da SAD budu jedini posrednik, a minira skupove poput samita u Parizu".

"Poštujemo svačiji stav, ali za ulogu u rešavanju problema potreban je izbalansirani, a ne navijački pristup. Ako ovako misle da nateraju Prištinu da ukine takse, nastavi dijalog i ponaša se odgovorno, bolje da odmah odustanu, pre no što još štete bude pričinjeno", rekao je Đurić.

(Beta, 06.22.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »