U Kragujevcu održan protest Srbija na nogama

Beta 22.06.2019

U Kragujevcu je održan 25. protest i šetnja "Jedan od pet miliona", a opozicioni lideri su pred nekoliko stotina građana poručili da samo svi zajedno "u jednoj koloni" i pod zastavom slobode mogu da "oteraju zlo" i promene vlast.Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je rekao da je danas na vlasti ista ona politika koju je Vojislav Šešelj pre 30 godina sprovodio u Srbiji.

"Ovo su njegovi najbolji učenici. On je vadio pištolj na studente među kojima sam i ja bio, njegovi saradnici vade bejzbol palice, a ove ljude po Srbiji prebijaju ovi bliski vlasti da ne bi oni direktno, kako kažu, prljali ruke nego šalju svoje batinaše da tuku širom Srbije", rekao je Đilas na Đačkom trgu ispred Prve gimnazije.

Kazao je da odgovor na to treba da bude ideja kakva Srbija može da bude, a to je Srbija u kojoj svako dete u školi ima besplatan obrok i udžbenike, lekari minimum platu 1.000 evra, nastavnik 600 evra, a kriminalci u zatvoru.

Đilas je kazao da će za one koji su se okoristili o državu i one koji su tukli ljude biti zakon koji će se sutra poštovati.

On je rekao dužnost predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti da kaže šta se u ovoj zemlji dešava, da pokrene dijalog i razgovore.

"Ako nećete na trgovima, onda u zgradi SANU, da pokrenete dijalog i razgovore da kažete gde je danas Srbija. Nemojte da nam šaljete poruke tako što dajete intervjue tabloidima koji objavljuju najstrašnije stvari", rekao je Đilas.

Kazao je da treba da brani akademika Matiju Bećkovića koga je Goran Vesić prozivao da hoće da vrati Srbiju u srednji vek i da nije odbranio profesora Milorada Stojkovića kome je bilo mesto u SANU.

"Pokrenite se, kažite šta imate, branite decu, branite profesora Radonjića koji je hrabro rekao da se narod u Srbiji namerno drži siromašnima da bi se njime manipulisalo, a Vučić rekao da ga prezire, da je to lažna elita", rekao je Đilas.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović je novosadskom Univerzitetu poručio "sram vas bilo" i pitao "šta vi učite i koja je vaša etika" jer se niko nije oglasio posle prebijanja trojice studenata u Novom Sadu.

Trifunović je rekao da "taj nesrećnik" nije naš najveći problem nego je posledica i da smo najveći problem "mi" što smo dozvolili da se to desi.

"Ta noć koja traje od 5.oktobra do sad, 19 godina traje ta noć, u kojoj se mi nismo probudili, to je naša noć koju smo prespavali. Mi smo krivi za to", rekao je Trifunović.

On je, kaže, siguran da dok god ima i jedan "ludak koji urla i maše" pobeda je zagarantovana.

Lider Dveri Boško Obradović je rekao da je Kragujevac danas poslao poruku čitavoj Srbiji da su ključne reči za uspeh protiv kriminalne, lopovske i izdajničke vlasti - solidarnost, istrajnost i poverenje.

"Večeras u Kragujevcu se gubi ta razlika, ta brana, ta nekakva neprestana suprotstavljenost između građana i opozicije, između građana i naroda", rekao je Obradović.

On se zahvalio Kragujevcu što je ukinuo tu granici između političara i naroda.

Pohvalio ideju da građani mogu da se obrate političarima pitanjem upisanim uz ime i telefon obrascu "Srbija na nogama" i da od njih očekuju odgovore.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je rekao da protest pokazuje da se ne pristaje na nasilje i da nas prave ludim.

"U ovoj zemlji postoji nasilja nad institucijama, nad vladavinom prava i nad ljudima i što je najgore nasilja nad zdravim razumom. Hoće to nasilje da predstave kao demokratiju. E, pa neće moći", rekao je Lutovac.

Dodao je da ako nema slobodnih i poštenih izbora – neće ih ni biti.

"Borba za slobodu nije jednokratna, borba za slobodu je svakodnevna. Čak i u društvima koja su slobodna, a kamoli u Srbiji koja je neslobodna. Svaki dan znači moramo računati da je potrebno da uložimo deo sebe za osvajanje slobode", rekao je Lutovac.

Rekao je da je važna solidarnost jer ako je nema "izdvajaće nas kao iz krda jednog po jednog i satirati" i dodao da je snaga u zbornosti i da se ne dozvoli da "budu izdvojeni i pregaženi".

"Moramo poštovati jedni druge, poštovati razlike, ali se ujediniti oko onog što je zajedničko, a zajedničko je - normalna Srbija. Svi moramo biti zajedno", rekao je Lutovac.

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke Vladimir Gajić je rekao da Srbijom vlada najgori režim u istoriji Srbije.

"Opozicija samo ima jedan zadatak koji treba da ispuni, samo jedan uslov, a to znači da bude u jednom frontu, na jednoj listi i da solidarnost bude motiv koji će je voditi. Nema trulih kompromisa, nema lažnih dijaloga, nema popuštanja", rekao je Gajić.

On je rekao da kada režim diktature bude pao treba da se promeni sistem.

"Prvo je da nakon pada ove vlasti pokrenemo postupak pred Ustavnim sudom radi zabrane rada Socijalističke partije Srbije, Srpske napredne stranke, Srpske radikalne stranke i radi zabrane obavljanja bilo kakvih funkcija u javnom životu svih njihovih vodećih funkcionera", rekao je Gajić.

Druga stvar koja je neophodna da Bezbednosno informativna agencija (BIA) takva kakva jeste od 45. zauvek pošlju u istoriju, kako kaže, kao i da se izabere specijalni tužilac da povede borbu i "konačno uništi organizovani kriminal u Srbiji i izbavi državu iz zagrljaja mafije već 30 godina".

Nekadašnji "Otporaš" Srđan Milivojević je rekao da mora da se vrati akademska čestitost.

Obećao je svim naprednim kupcima diploma da će, kada se vlast sruši, mnogi ići na specijalizaciju, a i na magistraturu.

"Niko ko je danas na vlasti nema šta da traži sutra u političkom životu", rekao je Milivojević i dodao da mora biti donet Zakon o lustraciji i Zakon o ispitivanju porekla imovine.

Rekao je da ima tri zahteva za "dahiju Čipuljićkog".

Prvi, da prestane da laže narod, drugi da počne da se leči i treći da ne "preskače terapiju".

(Beta, 22.06.2019)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »