BBC vesti na srpskom

Evropski parlament: Ko je okrenuo leđa „Odi radosti"

Poslanici britanske partije Bregzit u Evropskom parlamentu okrenuli su leđa himni EU dok katalonski nacionalisti protestuju ispred zgrade.

BBC News 02.07.2019

Konstitutivna sednica novog saziva Evropskog parlamenta održana je u Strazburu, ali je obeležena anti-EU protestom britanske Bregzit partije i demonstracijama katalonskih nacionalista čijim je izabranim poslanicima zabranjeno da preuzmu mandate.

Prva sednica posle evropskih izbora u maju održana je u vreme dok lideri EU već tri dana pregovaraju o tome ko će zauzeti najviše funkcije.

Nekoliko lidera reklo je da je optimistično po pitanju pomaka.

Italija i države Istočne Evrope odbijale su do sada ponuđene kompromise.

Šta se desilo u parlamentu?

Ispred parlamenta, hiljade demonstranata iz Katalonije protestovalo je zbog toga što troje separističkih lidera nije moglo da zauzme svoja mesta u skupštini, dok su kolege zastupnici unutra postavile tri fotografije onih koji nedostaju na njihovim stolovima.

Ljudi drže portret svrgnutog regionalnog katalonskog predsednika Karlesa Puđdemona, dok u isto vreme mašu zastavom Katalonije koja zagovora nezavisnost i banerima tokom demonstracija ispred Evropskog parlamenta 2. jula 2019. godine
AFP
Demonstranti su mahali slikama bivšeg katalonskog predsednika Karlesa Puđdemona, koji je sada u egzilu u Briselu

Bivšem katalonskom predsedniku Karlesu Puđdemonu i njegovom kolegi Toniju Kominu zabranjeno je da zauzmu svoja mesta u parlamentu zbog toga što su posle referenduma o nezavisnosti pobegli u Brisel i nisu prisustvovali ceremoniji zakletve u Madridu kao što je to od njih traženo. Još jedan separatistički lider, Oriol Žunkeras, je u pritvoru u Španiji gde mu se sudi.

Irski zastupnik u EP Met Karti upozorio je da će kredibilitet parlamenta biti doveden u pitanje ukoliko se ne zauzme za glasače iz Katalonije.

Šta evropski izbori znače za Balkan

Sednicu je kao odlazeći predsednik vodio Antonio Tajani, zastupnici su ustali kada je počela himna, Betovenova „Oda radosti". Ipak, nisu svi ustali, zastupnici britanske anti-EU Bregzit partije okrenuli su leđa izvođačima koje je pratio saksofonski kvartet.


„To da li će te ustati je pitanje poštovanja", rekao je Tajani. „To ne znači da automatski delite vrednosti Evropske unije. Čak i kada slušate himnu druge zemlje pristojno je da ustanete."

Gest zastupnika Bregzit partije dolazi nakon što je njihov lider Najdžel Faraž najavio „veseo prkos".

I liberalni demokrati, koji su okrenuti EU, imali su svoju izvedbu - nosili su majice sa natpisom „Zaustavite Bregzit".


Među novim zastupnicima našao se i bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni (82)
AFP
Među novim zastupnicima našao se i bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni (82)

Da li će na samitu lidera EU doći do dogovora

Lideru EU okupljaju se treći dan za redom nakon što je navodno došlo do kompromisa prema kome bi lider holandskih Laburista Frans Timermans bio imenovan za šefa Komisije dok bi Kristalina Georgijeva, bugarska političarka desnog centra, preuzela drugu ključnu funkciju predsednice Evropskog saveta.

Taj dogovor je propao nakon što su četiri države - Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka - blokirale plan, uz podršku Italije. Češki premijer Andrej Babiš rekao je da je Timermans „neprihvatljiv" i „"potpuna katastrofa".

Ovakav predlog došao je od odlazećeg predsednika Komisije Donalda Tuska, koji je viđen da ide na pregovore razgovarajući telefonom. Uskoro je objavljeno da se pregovori ponovo pomeraju za nekoliko sati, dok se pojedinačni razgovori nastavljaju.

Dok je holandski premijer Mark Rute ulazio u zgradu Komisije, rekao je da je tokom noći i u utorak ujutru bilo mnogo poziva i poruka.

„Nadam se da će se doći do većine, posebno kako se druga mesta budu popunjavala", rekao je novinarima.

Dok italijanski premijer Đuzepe Konti poručuje da bi bio srećan da žena bude predsednica Komisije, nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da bi svi morali „malo da se prilagode".


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 07.02.2019)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »