Aleksić: Tužilaštvo da ispita zašto je Moravski koridor skuplji za 300 miliona evra

Beta 03.07.2019

Prvi potpredsednik Narodne stranke i republički poslanik Miroslav Aleksić pozvao je danas tužilaštvo i nadležne organe da ispitaju zašto je cena izgradnje Moravskog koridora povećana za čak 300 miliona evra od 2013. godine u, kako je ocenio, "potpuno netransparentnom postupku i zaobilaženjem zakona koji regulišu tu oblast"."Pošto premijerka Ana Brnabić i ministarka građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović mesecima odbijaju da javnosti odgovore zašto je izgradnja iste dužine od 110 kilometara na istoj trasi autoputa Pojate-Preljina poskupela sa 500 miliona evra na 800 miliona, to bi trebalo da ispitaju nadležni organi", rekao je Aleksić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Aleksić je naveo da se za razliku u ceni moglo izgraditi 7.000 stanova za socijalno ugrožene građane ili nabaviti šest najsavremenijih aparata za lečenje tumora, a podsetio je da izgradnja centra za "iks nož za lečenje tumora" koštala šest miliona evra.

"Premijerka Ana Brnabić rekla je da neće da smeni ministra zdravlja Zlatibora Lončara zbog navoda bivšeg načelnika UKP-a Rodoljuba Milovića jer ona 'poštuje zakon'. Pitam je da li se poštuju zakoni kada je reč o izgradnji Moravskog koridora", rekao je Aleksić.

Onje naveo da vlast namerava da zaobiđe Zakon o javnim nabavkama i Zakon o javno-privatnom partnerstvu usvajanjem "leks specijalisa", odnosno posebnog zakona, kao što je to učinila i za "Beograd na vodi", i da u netransparentnom postupku potroši čak 300 miliona evra narodnog novca više.

Potpredsednik Narodne stranke je rekao da je 2013. godine Institut CIP procenio cenu gradnje Moravskog koridora na 500 miliona evra, a kineska kompanija je tada ponudila da izgradi taj autoput za 520 miliona evra, kao i Fruškogorski koridor za još 122 miliona, što znači da je cena gradnje dva autoputa bila 642 miliona evra.

"Zorana Mihajlović je, međutim, 15. oktobra 2018. godine potpisala sa kompanijom 'Behtel' Memorandum o razumevanju o izgradnji autoputa Pojate-Preljina na 800 miliona evra, a predviđeno je i da se država kreditom zaduži u tom iznosu, dok se zakonom predviđa osnivanje nekakve radne grupe za izbor izvođača, iako je sve unapred dogovoreno", naveo je Aleksić.

Aleksić je podsetio da je podneo amandman na Predlog zakona o utvrđivanju javnog interesa za gradnju autoputa Pojate-Preljina, po kojem bi se izbor izvođača obavio po zakonima o javnim nabavkama i javno-privatnom partnerstvu, kako bi se prijavilo više kandidata i u konkurenciji postigla niža cena gradnje.

Aleksić je istakao da nije protiv izgradnje autoputa, nego protiv korupcije i netransparentnog trošenja novca građana.

(Beta, 03.07.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »