Veselinović: Ministarstvo prosvete obmanjuje javnost da nije nadležno za Stefanovića

Beta 11.07.2019

Jedan od osnivača Saveza za Srbiju (SZS) Janko Veselinović izjavio je da Ministarstvo prosvete obmanjuje javnost tvrdnjom da je nenadležno u slučaju, kako je naveo, falsifikovane diplome ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

"Najviši predstavnici državne vlasti izneli su niz neistina, ali i prekršili zakone u vezi sa krivičnom prijavom protiv ministra Nebojše Stefanovića zbog falsifikovanja fakultetske diplome", rekao je Veselinović u pisanoj izjavi koju je preneo SZS.

Tako se, naveo je Veselinović, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja oglasilo nenadležnim za zahtev SZS za inspekcijskim nadzorom "povodom iznetih činjenica o postojanju falsifikata Stefanovićeve diplome".

"Podsećamo na važeći Zakon o ministarstvima (čl. 14) po kojem Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 'obavlja poslove državne uprave koji se odnose na upravni nadzor u predškolskom, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju', a zaduženo je i za 'nostrifikaciju i ekvivalenciju javnih isprava stečenih u inostranstvu'", istakao je Veselinović.

On je ocenio da prema tadašnjem Zakonu o visokom obrazovanju (čl. 105), ali i sada važećem zakonu, visokoškolska ustanova nije mogla da nostrifikuje diplomu bez pribavljenog mišljenja ministarstva, odnosno njegovog ENIC/NARIC centra, koji je trebalo da da podatak da li je inostrana visokoškolska ustanova čija se diploma nostrifikuje akreditovana za obrazovanje i za konkretan studijski program u toj državi".

Veselinović je rekao i da predsednik države  Aleksandar Vučić u obraćanju naciji autorskim tekstom u Politici, dovodi u pitanje važnost diploma kao isprava.

Po oceni Veselinovića, Vučić osporava sve važeće zakone prema kojima svedočanstva i diplome verifikuju obrazovanje u školskom sistemu Srbije i zagovara voluntaristički pristup obezvređivanja obrazovanja, ali i formalnog dokaza o tome.

"Postavlja se pitanje zašto predsednik Srbije, ako već pokušava da zaštiti ministra, obezvređuje znoj, suze, brige, ali i suze radosnice zbog položenih ispita generacijama studenata. Čak i onih koji su zakonito diplome stekli na Megatrendu", rekao je Veselinović, član Predsedništva SZS, koji je i redovni univerzitetski profesor.

(Beta, 07.11.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »