Blic: Miodrag Kostić sastao se s jednim od najvećih bankara sveta

Beta 16.07.2019

Srpski biznismen Miodrag Kostić susreo se, prema nezvaničnim informacijama, sa jednim od najvećih bankara, finansijskih stručnjaka današnjice i, prema Frobsovoj listi, devetnaestim najuticajnijim čovekom na svetu, Džejmijem Dajmonom (Jamie Dimon), objavio je "Blic".

Sastanak je, kako saznaje list, bio krajem prošle nedelje u Varšavi, gde su se, na poziv bankara, okupili predsednici sedam najvećih kompanija u Evropi, a Kostić je bio jedini s Balkana.

Izvori "Blica" su rekli da je Kostić s Dajmonom, predsednikom najveće američke multinacionalne investicione banke "JP Morgan Chase", razgovarao o "poslovnim ulaganjima i akvizicijama", i o "potencijalnoj saradnji i sinergiji".

"Imajući u vidu jako lokalno i regionalno prisustvo MK Grupe, saradnja sa ovako ozbiljnim finansijskim stručnjakom i razgovor o budućim investicijama mogu biti od značaja i za našu zemlju, ali i celu regiju", piše list.

"Blic" podseća da je ta kompanija početkom ove godine, povodom 35 godina poslovanja, najavila više od pola milijarde evra investicija u poljoprivredu, bankarstvo i turizam u Srbiji i regionu, te da susret u Vršavi izgleda kao jedan od "iskoraka u pravcu ostvarenja ambicija".

"Blic" piše da je Dajmon "jedan od najvećih i najuticajnijih stručnjaka sadašnjice, jedan od retkih bankara koji je postao milijarder upravljajući bankom". Po magazinu "Forbs", neto vrednost imovine Dajmona je 1,4 milijarde dolara.

Dajmon samo u "JP Morgan Chase" banci ima udeo od 485 miliona dolara, a 2017. godine je kao "kompenzaciju" za svoj rad u banci dobio 29,5 miliona dolara.

Karijeru u toj banci, jednoj od najvećih u svetu, započeo je 2004. godine i ubrzo postao predsednik Upravnog odbora banke "JP Morgan Chase".

S tržišnom kapitalizacijom od gotovo 400 milijardi dolara, profitom koji je tokom prvog kvartala 2019. godine porastao za pet odsto, na 9,18 milijardi dolara, i prihodom od gotovo 30 milijardi dolara, "JP Morgan Chase" je najveća banka u Sjedinjenim državama i šesta u svetu, naveo je "Blic". Njena ukupna aktiva je u prvom kvartalu ove godine iznosila 2,7 biliona dolara.

(Beta, 07.16.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »