Састанак опозиције и власти о изборним условима завршен, разговори се настављају

Бета 30.07.2019

Извршни директор Фонда за отворено друштво Милан Антонијевић изјавио је данас да је састанак власти и опозиције о изборним условима протекао у конструктивној атмосфери и најавио да ће врло брзо бити организован нови састанак.

Након округлог стола на Факултету политичких наука, није било изјава учесника али је Антонијевић рекао да ће јавности бити упућено саопштење.

Пре тога, састанак су напустили представник власти Владимир Орлић као и опозиционари Драган Ђилас, Небојша Зеленовић и Мирослав Алексић, који нису одговарали на питања.

Састанку су присуствовали и потпредседник владајуће Српске напредне странке Небојша Стефановић, посланик СНС Владимир Ђукановић, лидер Демократске странке Зоран Лутовац, представник Социјалдемократске странке Александар Ивановић и представници цивилног друштва - председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт, Милан Антонијевић из Фонда за отворено друштво и Бојан Клачар из Цесид-а.

Посланик Српске напредне странке (СНС) Владимир Ђукановић објавио је на друштвеној мрежи Твитер да су представници СНС пристали да дођу данас на скуп на Факултету политичких наука на коме се говорило о изборима, али да нису у питању никакви преговори и "сличне бесмислице".

"Елем, скуп је био замишљен као презентација Цесида и Црте о изборном законодавству. Никакви преговори и сличне бесмислице. Ипак, очито је да су господа из СзС имали за циљ да политизују скуп и мимо правила модератора скупа позвали медије", написао је Ђукановић.

Он је навео и да је скуп одржан на предлог Фонда за отворено друштво уз правило које је модератор дефинисао да нема медија.

"Пристали смо да дођемо на скуп на коме би говорили о изборима. Господа из Савеза за Србију су намерно позвали Н1 и тиме прекршили правило модератора. Јадно и бедно!", написао је Ђукановић.

Репортерка Н1 укључујући се са тог факултета у програм рекла је да их нико од представника опозиције није позвао, већ да је претходних дана факултет био облепљен написима о одржавању скупа.

Један од пет милиона: Нема слободних избора без усвајања свих препорука стручног тима

Удружење "Један од пет милиона" саопштило је данас да је дијалог власти и опозиције, који се одржава на Факултету политичких наука у Београду, пожељан али да је дошао касно.

"Још једном јасно кажемо да без испуњења свих тачака произашлих из препорука стручне комисије нема слободних избора. Нећемо шаргарепе, хоћемо испуњење захтева у противном позивамо на активан бојкот", навело је то удружење.

То удружење је навело да дијалог мора бити транспарентан јер се тиче свих грађана Србије а не само политичких опција који учествују у изборној трци.

"Опозиција је учествовањем на овим сесијама показала да је отворена за дијалог и разговор на тему имплементације препорука стручног тима... Одступања од било које тачке препорука стручног тима значило би смањити већ минималне границе за нормално функционисање изборног процеса и медија. Све тачке препорука прихваћене од стране политичких опција, синдиката и других потписника Споразума са народом, морају бити испуњене", додаје се.

Удружење је оценило да само сређивање бирачког списка, администрације и изборног процеса, без довољног присуства у медијима даје минималан, или никакав ефекат на изборе.

"Напомињемо да медији који су контролисани седам година, укључујући све медије и националне фреквенције које су у приватном власништву, кроз кратко време и дијалог од неколико сесија није могуће отворити за све стране мишљења у овом друштву, стога је бојкот једина тренутна опција", наводи се у саопштењу.

Стојановић (ФПН): Опозиција не сме да пристане на козметичке промене

Политиколог Бобан Стојановић изјавио је данас да добро што је дошло до састанка власти и опозиције на Факултету политичких наука у Београду, али да опозиција не сме да пристане на "козметичке промене".

"Опозиција мора да инсистира да се испуне захтеви које је препоручио експертски тим. А то су захтеви за изменама у Регулаторном телу за електорнске медије (РЕМ), у Радио-телевизији Србије, затим да се отклоне притисци на бираче и да дође до уређења рада Агенције за борбу против корупције", казао је Стојановић за агенцију Бета.

Он је казао да је немогуће да након једног састанка дође до договора, али да је сам састанак доказ да власт осећа притисак бојкота јер се, како је рекао, састанак пре пар месеци није могао ни замислити.

Стојановић сматра да актуелна власт неће пристати на све захтеве опозиције, нарочито на оне које се тичу медија.

"Ако дође до промене у РТС-у и РЕМ-у, доћи ће и до промене у подршци (председнику Србије) Александру Вучићу", казао је Стојановић.

Миливојевић: Било очекивано да дође до састанка, опозиција погрешила одабиром основног захтева

Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић оценио је данас да је било очекивано да дође до састанка власти и опозиције, али да је опозиција погрешила што је као свој основни захтев испоставила дијалог о фер условима за изборе.

"Ово је иницијални састанак којим се успоставља дијалог. Када власт не би испунила ниједан од захтева, ипак би могла да каже да је испунила 'основни услов' а то је дијалог о фер и поштеним изборима. То је за опозицију мач са две оштрице", изјавио је Миливојевић за агенцију Бета.

Он је казао да је јасно да актуелна власт "не може да побегне" од дијалога за изборне услове.

"Биће нормалних избора или их неће ни бити. Светске организације и државе неће прихватити као озбиљне изборе које је бојкотовала опозиција и уследили би превремени избори", рекао је Миливојевић.

Миливојевић је казао да су пре више месеци представници покрета "Један од пет милиона" формирали делегацију за дијалог са властима, али да он данас не види ниједног од њих у преговарачком тиму.

"Опозициони тим чине две странке, а тим власти чини високи функционер Српске напредне странке Небојша Стефановић и два посланика из страначког врха. А где су остали", упитао је Миливојевић.

Он је казао да је опозиција тражила дијалог власти и опозиције, а не дијалог две стране опозиције и једне странке власти и истакао да то оставља простор онима који "не навијају" за дијалог да коментаришу.

(Бета, 07.30.2019)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Политика, најновије вести »