Bivša zamenica ambasadora SAD: Koštunica glavni krivac za paljenje američke ambasade. ...

Beta 31.07.2019

Bivša zamenica ambasadora SAD u Srbiji Dženifer Braš izjavila je da je tadašnji premijer Srbije Vojislav Koštunica glavni krivac za paljenje američke ambasade nakon protesta zbog jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova 2008. u Beogradu, ali da nijedna srpska vlada u proteklih 11 godina nije učinila ništa da reši taj slučaj.

"Počelo je sa administracijom premijera Koštunice, preko administracije demokratske stranke Borisa Tadića, iza kojih su došli Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić. Znači reč je o nizu političkih stranaka koje nisu preduzele nikakve mere", rekla je Braš u intervjuu za Glas Amerike.

Braš je navela i da su SAD 2008, kada su se Tomislav Nikolić i Aleksanadar Vučić odvojili od Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i oformili Srpsku naprednu stranku poverovali u njihove tvrdnje da su drugačiji od tadašnjih vlasti i opozicije i da će sarađivati sa SAD u rešavanju nerešenih pitanja.

"Pomislili smo da postoji prostor da sa njima razgovaramo o evropskim integracjiama i pitanjima koja bi bila pozitivna za Srbiju i srpski narod... Odlučila sam da kao zamenik ambasadora pozovem Nikolića i Vučića u svoju rezidenciju i ukažem im nerazrešene probleme u našim bilateralnim odnosima. Naglasila sam da, ukoliko žele poverenje Sjedinjenih Država i saradnju sa Vašingtonom, moraju da reše ova pitanja", dodala je.

Prema njenim rečima Vučić je i kasnije u više navrata posetio Vašington u svojstvu lidera SNS i bio primljen na najvišem nivou.

"Obično sam to bila ja kao direktor za centralno evropska pitanja u Stejt departmentu, ali ga je primio i tadašnji zamenik pomoćnika državnog sekretara. Znači nastavili smo dijalog sa Nikolićem i Vučićem i ohrabrivali ih da se pozabave pomenutim pitanjima", navela je Braš.

Ona je naglasila da su SAD dobijale uveravanja da su novonastali naprednjaci posve drugačiji od tadašnjih vlasti i opozicije.

"Vučić je bio veoma predusretljiv i zainteresovan da dokaže sagovornicima da su naprednjaci sasvim različiti od radikala i Demokratske stranke, da će se boriti protiv korupcije i učiniti pravu stvar. Pružao mi je uveravanja da će sarađivati u vezi sa svim nerešenim pitanjima", dodala je u razgovoru za Glas Amerike karijerni američki diplomata Dženifer Braš.

DSS: Ponovljena nepojmljiva drskost SAD

Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je danas kao "nepojmljivu drskost" dа se nа međunаrodno pravo i konvencije pozivаju predstаvnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

DSS je to saopštila povodom izjave zamenice američkog ambasadora Dženifer Braš da je nekadašnji premijer Srbije Vojislav Koštunica odgovoran za paljenje Ambasade SAD u Beogradu 2008. godine.

U saopštenju DSS podseća da su SAD, "brutalno gazeći međunarodno pravo, izvršile agresiju na Srbiju, zаsule je osiromаšenim urаnijumom i kаsetnim bombаmа, ubijаjući civile i rušeći infrаstrukturne i privredne objekte".

"O tom dogаđаju, i pitаnju bilo čije eventuаlne odgovornosti, poslednji koji imаju prаvo dа govore su oni čije trupe su u Srbiji i širom svetа nekаžnjeno izvršile monstruozne rаtne zločine nаd civilnim stаnovništvom", smatra DSS.

"Dok ne budu odgovаrаli zа izvršenu аgresiju i počinjene zločine, njihovo pominjаnje obаvezа iz Bečke konvencije je odrаz аrogаncije i nаsilničke politike, kojа je SAD nаčinilа nаjomrаženijom držаvom nа svetu", ocenjeno je u saopštenju.

Bivša zamenica američkog ambasadora u Beogradu Dženifer Braš izjavila je za Glas Amerike da je glavni krivac što se desio napad na Ambasadu SAD u Beogradu bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica.

Nekadašnje zdanje američkog diplomatskog predstavništva u ulici Kneza Miloša u Beogradu zapaljeno je tokom protesta "Kosovo je Srbija" februara 2008, nekoliko dana pošto je Kosovo proglasilo nezavisnost. Sudski epilog za paljenje ambasade je jedan od glavnih zahteva SAD u odnosima sa Srbijom.

(Beta, 07.31.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »