NIN: Među najbrže rastućim firmama i firma ortaka Branka Stefanovića, oca ministra policije Srbije

Beta 22.08.2019

Firma Gim, čiji je vlasnik Goran Todorović, od decembra 2015. godine poslovni ortak Branka Stefanovića, oca ministra unutrašnjih poslova Srbije (MUP) Nebojše Stefanovića, po mnogim merilima spada u najbrže rastuće kompanije u Srbiji, piše nedeljnik NIN.

Dok se srpski zvaničnici, kako se navodi, hvale rastom domaćeg bruto proizvoda (BDP) u 2018. godini od 4,3 odsto, neto profit Todorovićeve firme porasto je za godinu dana 38 odsto, sa 106,8 miliona dinara na 147,9 miliona.

Poslovni prihodi kompanije Gim su porasli sa 975 miliona dinara na 1,89 milijardi dinara ili za 94 odsto.

"Od rasta prihoda i profita veću pažnju javnosti privlači podatak da je Gim u 2018. godini imao dugoročne finansijske plasmane od 50,24 miliona dinara ili oko 425.000 evra", piše nedeljnik.

Gim je od toga, kako je navedeno, 26,74 miliona dinara pozajmio "matičnim i zavisnim pravnim licima", a reč je o dugoročnim pozajmicama dvema privatnim firmam, Junajted BG (United BG) i Vorldvajd konstrakšn end inženjiring kompani (Wordwide constructions and engineering company).

"Sa tim zavisnim pravnim licima, osim Todorovićevog Gima povezan je i Branko Stefanović jer su njih dvojica sa kapitalom od po 25.000 dinara 4. decembra 2015. godine osnovali Junajted BG, godinu i po dana pošto je u martu 2014. godine Stefanovićev sin postao ministar unutrašnjih poslova u Vladi Aleksandra Vučića", piše NIN.

Vlasnička struktura Junajteda BG nije se menjala do proleća prošle godine, a od tada je jedini vlasnik te firme Branko Stefanović, a promena je evidentirana na njegov zahtev 2. aprila prošle godine.

Prema pisanju NIN-a nekoliko meseci kasnije ta firma je dobila uz prethodnu saglasnost MUP-a dozvolu i Ministarstva trgovine da može da trguje oružjem i vojnom opremom.

List navodi da bez obzira što je već godinu i po dana Stefanović senior jedini vlasnik Junajted BG Todoriović ga zvanično tretira kao zavisno pravno lice.

"U napomenama koje je uz finansijski izveštaj Gim dostavio Agenciji za privredne registre (APR), a koje je kao direktor potpisao Todorović, navodi se da Gim u Junajted BG ima učešće u visini 100 odsto kapitala i da je od Junajteda BG 31. decembra 2018. godine na ime beskamatne pozajmice potraživao 6,050 miliona dinara", navodi NIN.

Dodaje se da "s obzirom na to da je Gim 31. decembra 2017. godine od Junajteda BG potraživao 1,869 miliona dinara, može se zaključiti da je Gim Junajtedu BG i lane odobrio beskamatni kredit pa je tako dug uvećan 3,3 puta".

"Postavlja se pitanje ko bi iz poslovnih, a nekih drugih interesa odobrio novu pozajmicu firmi koja ni stari drug nije vratila, a uz to je i prošle godine iskazala neto gubitak od 3,58 miliona dinara uz poslovni prihod od samo 10.000 dinara", piše NIN.

Da je Junajted BG zaista vlasništvo Todorovića kao što on tvrdi takva "infuzija", kako navodi nedeljnik, ne bi bila ništa neuobičajeno, ali u suprotnom rađa sumnju jer u napomenama koje je APR-u dostavio Todorović tvrdi da je Gim jedini vlasnik Junajted BG, a na sajtu APR piše da je jedini vlasnik Branko Stefanović.

NIN ističe da je slična situacija i sa firmom Vorldvajd konstrakšn end inženjiring kompani jer Todorović tvrdi da i u toj firmi Gim ima učešće u visini 100 odsto kapitala.

"Da je tako, lako bi se dalo objasniti zašto je Gim toj firmi bez kamate pozajmio 20,69 miliona dinara, problem je međutim što Todorović nije niti je ikada bio jedini vlasnik već on i Branko Stefanović od osnivanja u januaru 2018. godine imaju po 50 odsto", naveo je list.

Nameće se pitanje, piše NIN, "zašto Todorović tvrdi da je njegov Gim dugoročne zajmove bez kamate davao, navodno drugim svojim firmama, a u stvari je novac pozajmljivao dvema firmama od kojih je u jednoj samo ortak sa Brankom Stefanovićem, a u drugoj je otac ministra policije jedini vlasnik."

Prema pisanju nedeljnika samo sedam dana pre nego što će Todorović prodati ili pokloniti Stefanoviću polovinu vlasništva u Junajted BG, njih dvojica su osnovali zajedničku firmu Vorldvajd konstrakšn end inženjiring kompani, čije je sedište u elitnom delu Beograda, u Šekspirovoj ulici na Dedinju sa osnivačkim ulogom od po 500.000 dinara, pa se postavlja pitanje otkud ocu ministra policije toliki novac.

Javno dostupni podaci govore, navodi NIN, da Stefanović nije baš uspešan biznismen, sve firme u kojima je jedini vlasnik i jedna ortačka sa Todorovićem završile su 2018. godinu sa neto gubitkom od 155.000 evra.

"Todorovićev biznis počeo je da 'cveta' kada se uortačio sa ocem ministra policije jer pre toga njegov Gim nije ličio na privrednog džina u oblasti proizvodnje, trgovine i spoljnotrgovinskog prometa", naveo je list.

Dodaje se da je u 2014. godini i 2015. Gim imao simboličan profit, ukupno oko 3.000 evra, a onda je biznis eksplodirao, 2016. prihodi su više nego udvostručeni, sa 16,4 na 38,8 miliona dinara, a neto dobit povećana osam puta sa 118.000 na 968.000 dinara. To je bilo samo zagrevaje jer su sledeće godine prihodi porasli 25 puta, a profit 110 puta, ističe NIN.

"Tri godine posle ortakluka sa Stefanovićem, Todorovićev Gim imao je 146,6 puta veće prihode nego 2014. godine kada nisu sarađivali, u tom periodu neto dobit je uvećana 700 puta sa 0,2 miliona dinara na skoro 148 miliona, što odgovara stopi rasta od 6.900 odsto", naveo je NIN.

(Beta, 08.22.2019)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »