Vučić: Srbija ne može da prizna nezavisnost Kosova bez kompromisnog rešenja. Američki senatori: SAD će podržati dogovor Prištine i Beograda

Beta 06.09.2019

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ne može da prizna nezavisnost Kosova ako ne dođe do kompromisnog rešenja i dodao da pozicija zvaničnog Beograda po tom pitanju nije nimalo laka.

"Naša pozicija nije nimalo laka... Albanci očekuju da dobiju potvrdu onoga što misle da su sasvim dobili. I ni na šta manje ne žele da pristanu jer ne žele da priznaju da im nikada neće biti konsolidovana država bez Srbije. Naravno da će najveći pritisak biti na Srbiju. Ali Srbija ne može da prizna nezavisnost ako ne dođe do kompromisnog rešenja. I nema tu filozofije velike. I može da nas muči ko god hoće", rekao je Vučić.

Nakon razgovora sa američkim senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem u Beogradu, Vučić je ponovio da Srbija želi postizanje kompromisnog dogovora sa Prištinom ali da taj dogovor ne može da predstavlja ispunjenje ciljeva jedne strane u potpunosti a da srpska strana ne dobije ništa.

Predsednik je rekao da bi trebalo omogućiti dogovor u kojem bi obe strane pođednako izgubile i pođednako dobile.

"Oporavljanje odnosa Srba i Albanaca i postizanje trajnog mira između dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu bilo bi od ogromne koristi, ne samo za ta dva naroda već i za sve ostale narode koji žive na ovom prostoru", rekao je Vučić.

On je rekao da je najveći deo razgovora sa senatorima protekao na temu Kosova i zahvalio gostima zbog toga što se trude da pronađu rešenje za nastavak dijaloga i što žele postizanje kompromisa Beograda i Prištine.

"Senatori su ukazali koliko su zadovoljni ekonomijom u Srbiji a koliko bi želeli da se izmene neke stvari u oblasti vladavine prava. Ja sam ih saslušao i rekao da mnogo toga možemo i moramo da popravimo", rekao je on.

Američki senatori: SAD će podržati dogovor koji postignu Priština i Beograd

Američki senatori Ron Džonson i Kris Marfi izjavili su danas u Beogradu da SAD podržava dijalog Srbije i Kosova i da će podržati dogovor koji dve strane postignu.

"Amerika je ovde da vam bude prijatelj i obe nacije će imati veliku podršku u postizanju sporazuma", rekao je senator Ron Džonson na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandorm Vučićem

On je kazao da bi umesto navoda da Amerika vrši pritisak, upotrebio izraz podrške Srbiji i Kosovu kojom žele da daju prostor da dve nacije odluče same kakav će biti sporazum.

"A na kraju procesa mi ćemo podržati sporazum između njih i dogovor", rekao je Džonson.

On je kazao da SAD shvata da svaka osoba želi da živi u miru i stabilnosti da podiže svoju porodicu i da zemlja ekonomski napreduje, te da Amerika želi da ohrabri Srbiju i Kosovo u rešavanju spornih pitanja ali da nema rešenja da nešto negde bude dato a negde oduzeto.

"Verovatno neće biti svi jednako zadovoljni", rekao je Džonson.

Senator Kris Marfi rekao je da se nada da će posle izbora na Kosovu, Priština učiniti određene korake kako bi se ponovo uspostavili pregovori sa Beogradom.

"Mi smo došli da bi preneli potpuno jasnu poruku da su i republikanci i demokrate u Kongresu uz Srbiju i žele snažnije partnerstvo", rekao je Marfi.

On je kazao da će SAD pružiti pomoć na svaki način i da se nadaju da će Srbija nastaviti put ka EU i približiti se mnogim američkim političkim i ekonomskim saveznicima u Evropi.

Dačić: Pred Srbijom težak period u vezi s Kosovom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu posle sastanka sa američkim senatorima da je pred Srbijom težak period u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja, ali da je dobro da su svi svesni da je kompromis jedino rešenje.

On je novinarima u Beogradu rekao da ne postoje neki rokovi za rešavanje pitanja Kosova, ali da je neophodno da se steknu odgovarajući uslovi za nastavak dijaloga, a to je da Priština ukine takse.

"To da Srbija izgubi sve, a da ne dobije ništa, to nije moguće", rekao je Dačić.

(Beta, 09.06.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »