Pozorišni festival u okviru Beogradske nedelje ponosa, tri gostujuće predstave

Beta 07.09.2019

Fondacija Hartefakt fond, u okviru Beogradske nedelje ponosa, organizuje prvi pozoršni festival sa LGBT+ tematikom, koji će trajati od od 10. do 14. septembra tokom koje će biti izvedene tri gostujuće predstave."Zamišljen kao godišnji događaj koji ima za cilj podizanje vidljivosti problema LGBT+ zajednice, festival želi da na umetnički relevantan način osvetli različite aspekte borbe LGBT+ zajednice i učini ih dostupnim i jasnijim široj pozorišnoj publici", navodi se u saopštenju.

U Centru za kulturnu dekontaminaciju, 10. septembra, u 20 časova biće izvedena predstava "55 Shades of Gay" iz Prištine, autora Jetona Neziraja, a u režiji Blerte Neziraj.

Taj komad se bavi pitanjima LGBT+ politika na Balkanu/Evropi i u formi burleske pokušava da približi kompleksnost i višestrukost današnjice života pripadnika i pripadnica LGBT+ zajednice.

"Predstava na nov i autentičan način tematizuje pitanja tolerancije, aktivizma, borbe za ljudska prava i homofobije", naveli su iz Hartefakta.

U Narodnom pozorištu će na sceni Raša Plaović, 13. septembra od 20 časova, biti izvedena predstava Gypsy Queen, iz Mančestera, autora Roba Warda, a u režiji Chrisa Lawsona.

Gypsy Queen je priča o dva boksera koji otkrivaju da je suočavanje sa sopstvenim identitetom mnogo veća borba od one u ringu.

"Predstava se bavi homofobijom u sportu i pokušava da se i u tom segmentu ukaže na postojanje specifične LGBT+ perspektive i potrebe za inkluzijom i većom vidljivošću", navodi se u saopštenju.

"The Baby Monitor" je predstava iz Njujorka, koja će 14. septembra u Narodnom pozorištu biti izvedena na sceni Raša Plaović, od 20 časova i zatvoriti ovogodišnji Beogradski Prajd Pozorišni Festival.

Ta predstava istražuje odnos društva prema istopolnom roditeljstvu i duboko ukorenjenim predrasudama s kojima se pripadnici LGBT+ zajednice i dalje bore.

Karte za sve predstave mozete kupiti na preko ticket.rs

Beogradski Prajd Pozorišni Festival podržale su ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Švajcarske i Holandije u Srbiji.

(Beta, 07.09.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »