BBC vesti na srpskom

Bregzit: Propao i drugi pokušaj Borisa Džonsona da raspiše vanredne izbore, slede novi razgovori

Poslanici u Velikoj Britaniji odbacili su predlog premijera o vanrednim izborima. Džonson planira nove razgovore.

BBC News 10.09.2019
Boris Džonson
EPA
Boris Džonson je prošle srede pozvao na vanredne izbore

Boris Džonson će o svom predlogu opcije za Bregzit razgovarati kasnije sa liderkom severnoirske Demokratsko-unionističke partije (DUP) Arlen Foster, pošto Dauning strit ističe da je „vrlo naporno" radio na tome da postigne dogovor.

Nakon što je Parlament dramatično suspendovan na pet nedelja, premijer je rekao da kabinet želi da se usmeri na državne prioritete, kao i na pripremu za napuštanje Evropske unije 31. oktobra.

Poslanici su dva puta odbili njegov zahtev za raspisivanje vanrednih izbora pre roka za Bregzit.

Opozicioni poslanici navode da zakon koji blokira Bregzit bez dogovora mora prvo da se sprovede.

Džonson je govorio da neće pitati EU za dalje odlaganje. No, on će biti u obavezi da to učini ukoliko parlament ne odobri sporazum do 19. oktobra.

Parlament je zvanično suspendovan nešto pre dva časa ujutru u utorak, a ponovo će početi da radi 14. oktobra.

Neki poslanici su u utorak ujutru protestovali protiv suspenzije sa natpisima „Ućutkani" i uzvike: „Sram vas bilo".

Uoči razgovora u Dauning Stritu, partija Fosterove navodi da njeni stavovi o Bregzitu „ne jenjavaju" uprkos tome što je Džonsonova vlada izgubila većinu.

Stranka je saopštila da neće podržati nijednu revidiranu verziju sporazuma o Bregzitu bivše premijerke Tereze Mej koje su Severnu Irsku odvojile od ostatka Velike Britanije.

Irska granica pokazala se kao ključna tačka u pokušajima dogovora o Bregzitu između Velike Britanije i EU.

Vlada je najavila da bi mogla da podrži usaglašena pravila u poljoprivredi i prehrambenom sektoru, kako bi se sprečila potreba za bilo kakvim sanitarnim i drugim zdravstvenim pregledima na granici između Severne Irske i Republike Irske.


Poslanici britanskog parlamenta ponovo su odbili zahtev premijera Borisa Džonsona za raspisivanjem vanrednih izbora, dok počinje petonedeljna suspenzija Parlamenta.

Ukupno 293 poslanika glasalo je za predlog premijera, što je daleko manje od potrebnog broja.

Ranije su opozicioni poslanici potvrdili da neće podržati izbore u oktobru i insistirali su na tome da prvo mora da se sprovede zakon koji blokira Bregzit bez dogovora.

Pristalice laburista su protestovale protiv ovog poteza i tokom žestoke rasprave u parlamentu su pokušale da blokiraju predsednika britanskog parlamenta Džona Berkova da to i uradi.

Berkov je bio „ućutkan", a ranije je najavio ostavku, baš kada je trebalo da predvodi poslanike Doma lordova u procesu suspenzije parlamenta.


Šta se dogodilo u jednom danu:

  • Premijer je pretrpeo još jedan poraz, pošto su poslanici podržali pozive za objavljivanje razgovora u Vladi koji se odnose na suspenziju parlamenta i izlaženje iz EU bez plana
  • Džonson je upozoren da ga možda čeka pravni postupak zbog nepoštovanja zakona zbog blokiranja rasprava o izlaženju iz Unije bez plana
  • Poslanici su bez glasanja usvojili predlog lidera laburista Džeremija Korbina i zahtevali da se vlada pridržava vladavini zakona
Eu zastava i parlament
EPA

'Ako težite dogovoru'

Trenutno, zakon kaže da će zemlja 31. oktobra napustiti EU, bez obzira da li je sporazum o povlačenju dogovoren sa Briselom ili ne.

Ali novi zakon, koje je kraljica odobrila u ponedeljak, to menja i primorava premijera da odloži izlazak do 31. januara 2020. godine ukoliko to do 19. oktobra odobre poslanici.

Politička urednica BBC-a Lora Kunsberg kaže da, iako je Boris Džonson rekao da ne želi da krši novi zakon, on pokušava da ga zaobiđe.

Premijer je rekao da će vlada iskoristiti period u kome je parlament suspendovan kako bi sa EU pregovarala o planu, dok se „priprema za izlazak (iz EU) bez plana".

„Bez obzira na to koliko ovaj parlament pokušava da mi veže ruke, ja ću težiti postizanju sporazuma u ​​nacionalnom interesu", rekao je.

„Ova vlada više neće odlagati Bregzit."


Analiza Laure Kunsberg, urednice u oblasti politike

Premijerov rok za Bregzit za Noć veštica deluje dalje nego pre nekoliko dana.

Da li je nemoguć? Apsolutno ne.

I dalje postoji mogućnost dogovora, dok Džonson danas navodi da je to i dalje njihov osnovni cilj.

Glasine o Severnoj Irskoj i jednom bekstopu i većoj ulozi parlamenta Severne Irske ponovo se vrte među poslanicima.

Neki poslanici i neke dimlomate su mnogo raspoloženije o mogućnostima za to.

Možete da primeti da postoje šanse da se dogovor ubrza, mada se čini da se one kreću negde između tananih i zanemarljivih.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.10.2019)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »