SRS: Rebalans državnog budžeta neće poboljšati život građana

Beta 07.10.2019

Poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) danas su u Skupštini Srbije tokom rasprave u pojedinostima ocenili da rebalans budžeta neće poboljšati kvalitet života građana kao što to vlast predstavlja.Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Miljan Damjanović tražio je od ministra da ne govore građanim da će živeti bolje, jer je to "licemerno" i "cinično" već da realno treba da im kažu da "nije dobro, da je katasrofalno", ali da se trude da poboljšaju.

"Od čega će građani da žive bolje? Šta je dobro? To što više neće morati da zemlju jedu, već će moći neku salamu da kupe", rekao je Damjanović.

On je kazao da u porodica koja živi od dve plate od 35.000 dinara i ima dvoje dece treba jedna plata samo za račune komunalne, vrtić, sportske aktivnosti za decu, školu stranog jezika i to bez plaćanja automobila, fiksnog telefona i kabvlovske televizije.

Damjanović je kazao da sa preostalim novcem treba živeti mesec dana i još kupiti odeću i obuću.

"Pa kako vas nije sramota", upitao je Damjanović negodujući zbog hvalospeva ministara jer je za vreme njihove valsti povećana minimalna zarada.

Ministar energetike Aleksandar Antić odgovorio mu je da građani imaju realnu sliku o tome kakav je život u Srbiji i da ministri ne govore da su zadovoljni svim segmentima, ali da imaju poravo da budu zadovoljni napretkom koji je u Srbiji učinjen u više ključnih oblasti koje kvalitetno utiču na život građana.

"Možemo mi sad ovde da omalovažavamo statistiku ili da imamo neku političku matematiku, ali rezultat je kada cena rada sa 19.447 dinara ode na 30.022 dinara. To nikakav demagogija ne može da dovede u pitanje", rekao je Antić.

On je kazao da može sada "zlonamerno" da se sabira puno različitih troškova i da ih sve dovode u korelaciju sa jednom ili dve minimalne cene rada, ali da ne može da se zaboravi da je prosečna plata u Srbiji već gotovo 500 evra, a da će sa povećanjem koje će proisteći iz rebalansa budžeta i izaći na 500 evra.

"Moram da kažem da mi nećemo gledati život u Srbiji kroz ružičaste naočare, ali ćemo se uvek boriti da se ne gleda kroz najtamnije naočare koje nisu realne", rekao je Antić.

Damjanović mu je rekao da jedino što je od njega čuo da je minimalc "skočio" i da bi bilo fer podsetiti građane koliko ih je "koštao prosečan život" pre sedam godina, od kako je SPS (čiji je Antić član) na vlasti sa Srpskom naprednom strankom i koliko je bio litar goriva tada, vekna hleba ili infostana.

On je pitao ministra i kako su došli do te prosečne plate od 500 evra.

"Pa tako što vam direktori 330 vladinih agencija i zaposleni umaju prosečno u agencijama 80.000, a direktori 200.000, a 100.000 starih lica ne prima penziju Srbiji", rekao je Damjanović.

Samostalni poslanik Miladin Ševarlić koji je na sednicu došao u narodnoj nošnji iskoristio je priliku da na sednici osim kritika na rebnalans a koji se tiču poljoprivrednika, čestita rođendan ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, ali mu nije bilo pravo što poslanici vladajuće većine nisu podržali čestitku aplauzom.

"Mislim da zaslužuje jedan aplauz imajući u vidi podršku koju Rusija i on lično daju Srbiji za očuvanje teritorijlanog integriteta i poštovanje Rezolucije 1244", rekao je Ševarlić, ali aplauz nije dobio.

Bilo je na sednici čestitki i zbog rezultata koji je Srpska lista ostvarila na izborima parlamentarnim na Kosovu, a uputio ju je poslanik Narodne seljačke stranke Marjan Rističević, a pridružio mu se predsedavajući sednicom Vladimir Marinković iz Socjijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića.

Poslanici su danas osim amandmana na rebalans budžeta razmotrili i amandmane na izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu i izmene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrednost.

(Beta, 10.07.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »