Mali: U predlogu budžeta ulaganja u infrastrukturu, veće plate u javnom sektoru

Beta 15.10.2019

Vlada Srbije izaći će sa predlogom budžeta za 2020. godinu u narednih desetak dana, izjavio je danas ministar finansija Srbije Siniša Mali i naglasio da će biti razvojni.

"Prioritet naredne godine biće investicije, pre svega u infrastukturu", rekao je Mali na konfetenciji za novinare povodom završetka razgovora tima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je boravio u Srbiji radi razgovora o trećoj reviziji Instrumenta za koordinaciju politika (PCI).

On je kazao da je novac izdvojen za Moravski koridor, za deonicu Pojate-Preljina, gradnju autoputa Beograd-Sarajevo, brzu saobraćajnicu Ruma-Šabac-Loznica, za obilaznicu oko Beograda od Ostružnice do Bubanj potoka, saobraćajnicu Novi Sad-Ruma i velike investicije u želiznicu, pre svega u rekonstrukciju pruge Niš-Dimitrovgrad.

Dodao je da MMF očekuje da stopa privrednog rasta naredne godine bude četiri odsto "a da projektovani deficit od 0,5 odsto BDP u budžetu obezbedi kontinuirano smanjenje javnog duga".

Mali je rekao da je dogovoreno i dalje smanjenje opterećenja zarada i podsetio da su porezi i doprinosi smanjeni sa 63 odsto na 62, a da će naredne godine iznositi 61 odsto.

On je kazao da država želi da što manje optereti privredu kako bi bila konkurentnija, a njen rast veći.

Podsetio je da će plate u javnom sektoru naredne godine biti veće od 8 odsto do 15 odsto, kao i da će od 1. januara početi primena švajcarskog modela za izračunavanje visine penzija prema kojoj će 50 odsto rasta zavisiti od inflacije a ostatak od rasta prosečne plate.

Mali se nada da će se penzije povećavati bez ugrožavanja makroerkonomske stabilnosti i podsetio da se od 1. januara ukida zakon o smanjenju plata u javnim preduzećima i lokalnim samoupravama što će obezbediti da se plate povećaju minimum pet odsto.

Mali ja kazao i da će od 1. januara minimalna cena rada biti povećana sa 27.022 dinara na 30.022 dinara.

Obavezujuće ponude za Komercijalnu banku do drugog decembra

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je danas da se do 2. decembra očekuju obavezujuće ponude za nalaženje strateškog partnera za privatizaciju Komercijalne banke.

"Očekujemo da sva četiri ponuđača koja su dala neobavezujuće ponude dostave i obavezujuće ponude", kazao je Mali novinarima u Vladi Srbije.

On je rekao da bi nakon tog datuma za dva-tri dana obavezujuće ponude trebalo da budu otvorene i tada će se znati da li je pronađen partner za Komercijalnu banku.

"U toku je analiza poslovanja banke", rekao je Mali.

(Beta, 10.15.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »