Kuburović i Šic o saradnji Nemačke i Srbije, izmeni Ustava, reformi pravosuđa

Beta 17.10.2019

Ministarka pravde Srbije, Nela Kuburović, sastala je danas s regionalnom direktorkom za Jugoistočnu Evropu u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Suzanom Šic razgovarala u Beogradu o evropskom putu Srbije i ocenile da Nemačka i Srbija imaju veoma dobru saradnju u oblasti pravosuđa.

U saopštenju Ministarstva pravde se navodi da je Šic pozdravila dosadašnji učinak Srbije  u reformi pravosuđa za koju je rekla da je najznačajnija za put Srbije ka Evropskoj uniji.

Kuburović je naglasila da su izmene Ustava Srbije jedan od najvećih izazova u reformi pravosuđa i podsetila da su izradi ustavnih amandmana prethodile dve godine rada na njima i da su dobili pozitivnu ocenu Venecijanske komisije.

Ona je kazala da se zbog toga što deo opozicionih stranaka bojkotuje rad Skupštine Srbije, zastao postupak izmene Ustava u oblasti pravosuđa. Ukazala je da nije dobro menjati najviši pravni akt bez mišljenja svih predstavnika građana.

Kuburović je rekla da se radi na reviziji Akcionog plana za Poglavlje 23, i da je nacrt usaglašen s komentarima civilnog sektora. Kuburović je kazala da je Ministarstvo pravde nedavno dobilo mišljenje Brisela o tom nacrtu i da se sada radi na korigovanju teksta o kojem će ponovo biti otvorena javna rasprava.

Kuburović je istakla da su formirani regionalni centri za borbu protiv korupcije, što je doprinelo da je za nešto više od godinu dana više od 600 pravnosnažno osuđenih za korupciju, među kojima su i nosioci javnih funkcija.

Najavila je da će iduće godine biti izrađena nova Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije, koja će definisati i nove mere u toj oblasti.

Kuburović je rekla i da je posle 15 godina donet Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, i da je na snagu stupio novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, zahvaljujući kojem će Srbija u novembru potpisati sporazum sa EURODŽAST-om.

(Beta, 10.17.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »