Šarović (SRS): Kada vratite oteto penzionerima onda se hvalite; Martinović: Ništa nije oteto

Beta 25.10.2019

Poslanik Srpske radikalne stranke (SNS) Nemanja Šarović izjavio je danas u Skupštini Srbije povodom predviđene isplate novčane pomoći penzionerima od po 5.000 dinara i najave povećanja penzije od naredne godine, da bi bilo bolje da im država vrati ono što je otela uz zateznu kamatu, što je naišlo na negodovanje naprednjaka koji su istakli da država penzionerima ništa nije otimala.

Šarović je zbog pohvala koje su poslanici vladajućih stranka tokom rasprave upućivali Vladi Srbije rekao da je Vlada otela neuporedivo više nego što sada daje penzionerima i da tek kada vrate ono što su uzeli i to uz kamatu mogu da se hvale i da pričaju o nekakvom povećanju penzija.

"Povećanja penzija nije bilo do sada, jer vi niste vratili ni ono što ste oteli donošenjem protivustavnog zakona o smanjenju penzija", rekao je Šarović i istakao da su prema zvaničnim podacima penzije povećane za 8,9 odsto te da je penzionerima oteto najmanje 23 odsto, odnosno najmanje jednogodišnja penzija.

"Umesto da se bar izvinite penzionerima i kažete da ćete sada početi da vraćate ono što ste oteli, vi očekujete da se oni raduju za pomoć od pet odsto. Da li su penzioneri radili da bi živeli od milostinje i od pomoći? Kakva pomoć u zlatnom dobu", rekao je Šarović.

On je kazao da Ustavni sud u Srbiji postoji zaista, a ne samo "na papiru", ne bi bilo takve "otimačine".

Povodom navoda da penzioneri sa najmanjim penzijama nisu trpeli kada su penzije smanjene, Šarović je istakao da jesu jer im nisu penzije usklađivane, a morale su biti.

On je kazao da je najava primene švajcarske formule isplate penzija, izrugivanje penzionerima.

"Srbija sa Švajcarskom nažalost ima veoma, veoma malo sličnosti i po životnom veku penzionera i visini penzija koje primaju i po kvalitetu života. Mi apsolutno po tim merilima sa njima ne možemo da se upoređujemo", naveo je Šarović.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović rekao je da nije bilo ekonomskih mera sadašnje vlasti, danas ne bi bilo ni plata ni penzija.

"Da li je Aleksandar Vučić ispraznio penzioni fond. Da li je ispraznila Ana Brnabić? Nije. Penzioni fondovi su ispražnjeni davno pre dolaska SNS na vlast... I sada se ovde neke kolege prave nevešte kao da to ne znaju. I zato je vlada morala da pribegne meri da se privremeno smanje penzije i penzioneri su to razumeli i podržali SNS. Uostalom iznos penzije je varijabilna kategorija, kao što je i plata", rekao je Martinović.

On, kakao je rekao, ne shvata napore pojedinih poslanika da objašnjavaju narodu da im je nešto oteto, a da "sam narod kaže da nije".

"Država je bila u nuždi, morala je da preduzme određene mere, ne samo da bi ja imao penziju, nego da bi mogao i moj unuk sutra i moj sin i ćerka. Dakle radilo se o nužnoj meri koju je morala država da preduzme da bi uopšte ekonomski mogla da opstane", dodao je Martinović.

On je kazao i da građani Srbije vide šta je sve aktuelna vlast učinila, da vide nove škole, da se Srbija naoružava i da je danas respektabilna država.

"A vi sada u stilu Nenada Čanka pitate - 'Di su naši novci'. U putevima, tenkovima, novim radnim mestima, školama, novim kliničko bolničkim centrima", rekao je Martinović.

Poslanici danas inače vode načelnu raspravu o izmenama i dopunama Finansijskog plana PIO fonda za 2019. godinu kojim se omogućava isplata novčane pomoći penzionerima u iznosu od po 5.000 dinara.

(Beta, 10.25.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »