Narodna stranka: Mladim preduzetnicima sve teže uprkos napretku Srbije na listi Svetske banke

Beta 28.10.2019

Predsednik omladine Narodne stranke Ivan Gajić izjavio je danas da je ekonomska situacija mladih sve teža uprkos formalnom napretku Srbije na listi Svetske banke "Duing biznis".

"Država je za tekuću godinu iz budžeta opredelila 15 milijardi dinara bespovratnih sredstava za subvencije privatnim licima koja žele da pokrenu poslovanje, a kao i do sada, gotovo 90 odsto tih sredstava otići će stranim investitorima, dok se u preostalih 10 odsto ulaganje u mlade preduzetnike meri u promilima", naveo je Gajić.

Gajić je dodao da je nemanje stabilnog finansiranja osnovni problem mladih koji imaju ideju za pokretanje sopstvenog posla i da država mora da im pruži pomoć, jer je korist obostrana.

Naveo je da se ne bi trebalo odricati stranih investitora, već ih privlačiti na drugačije načine, pre svega kroz oslobađanje poreza na dobit, obezbeđivanjem dobre infrastrukture i smanjivanjem korupcije.

"Trenutna politika Srbije je takva da se prednost daje stranim kompanijama koje dobijaju ogromne subvencije za otvaranje manuelnih radnih mesta na kojima mladi rade za male plate i time mimo svoje volje postaju jeftina radna snaga", istakao je Gajić.

(Beta, 10.28.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »