Kurti: Potrebna nepristrasna međunarodna istraga o smrti Deharija

Beta 05.11.2019

Predsednik Samoopredeljenja Aljbin Kurti izjavio je danas da je u slučaju smrti aktiviste Astrita Deharija potrebna "nezavisna, nepristrasna, profesionalna i međunarodna istraga".

Govoreći pred okupljenima na protesnom maršu, Kurti je rekao da je Dehariju pre tri godine učinjena nepravda.

"U ćeliji A3 zatvora u Prizrenu ubili su nedužnog čoveka. Forenzička veštačenja otkrila su da je testiran na 11 vrsta lekova, a Astrit se nije pokazao pozitivnim. Bio je potpuno zdrav", rekao je Kurti

Kurti je naveo da u to vreme o tome nisu govorili ni direktor zatvora, niti ministarstvo pravde, već je direktor prizrenske policije Nedžmi Krasnići prvi koji je rekao da je Astrit "umro od predoziranja lekovima".

"Glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Prizrenu Sulj Hodža je rekao da je Astrit izvršio samoubistvo. To su radili tendenciozno. Izveštaj iz švajcarskog instituta je to praktično odbacio i doneo je nove činjenice", rekao je Kurti.

Nekoliko hiljada građana i aktivista Samoopredeljenja danas je protestovalo ispred Vlade i Državnog tužilaštva Kosova.

Švajcarski institut iz Lozane koji je angažovan na zahtev porodice Dehari je u detaljnom izveštaju ocenio da su "male šanse" da je reč o samoubistvu.

"Kao zaključak, hipoteza o samoubistvu Astrita Deharija ne deluje stvarno. Iz tog razloga okolnosti smrti, po našem mišljenju, navode na umešanost i intervenciju trećeg lica u fatalnom procesu", rečeno je u zaključcima izveštaja.

U međuvremenu državni tužilac Aleksandar Ljumezi odlučio je da se predmet o smrti Astrita Deharija preuzme od Osnovnog tužilaštva u Prizrenu i preda na dalji postupak Specijalnom tužilaštvu Kosova.

(Beta, 11.05.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »