Otvorena deonica istočnog kraka Koridora 10. Vučić: Izgradnjom puteva najbolje se stiču prijatelji

Beta 09.11.2019

Deonice na istočnom kraku Koridora 10 od Proseka do Crvene Reke, dužine 22,5 kilometara, danas su puštene u saobraćaj u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Bugarske i Srbije Bojka Borisova i Ane Brnabić, više ministara dve vlade i člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Vučić je na ceremoniji otvaranja kazao da se izgradnjom puteva najbolje stiču prijatelji i zahvalio bugarskom premijeru na saradnju u realizaciji tog projekta.

"Srbija i Bugarska su se vezale putem. U narednim danima će biti završena i deonica u Bugarskoj. Gradimo i gasovod 'Balkanski tok' kojim ćemo se takođe povezati kao prijatelji", ocenio je Vučić.

On je istakao da se realizacijom takvih projekata povećava broj radnih mesta, investicija a time i poboljšava život u zemlji.

Dodao je da je sigurnost putnika bitna i naveo da je više ljudi poginulo u Sićevačkoj klisuri, "nego u nekom manjem ratu devedesetih".

"Želimo kilometri koje danas gradimo više nego pre 35 ili 40 godina da budu naša vrednost. Ostavljamo prašnjavu prošlost zarad blistave budućnosti", istakao je Vučić.

Na istočnom kraku Korodora 10 od Niša do Dimitrovgrada je 87 mostova, pet tunela - Bancarevo, Sopot, Sarlah, Pržojna padina i Progon, ukupne dužine 2,6 kilometra) i pet saobraćajnih petlji.

Izgradnje istočnog kraka Koridora 10 koji povezuje Nišavski i Pirotski okrug sa oko 450.000 ljudi, počela je 2012. godine a koštala je oko 476 miliona evra.

Novizgrađene deonice su Prosek-Bancarevo (9,4 kilometra), tunel Bancarevo (oko 700 metara) i Bancarevo-Crvena Reka (12,4 kilometra).

Ceo istočni krak Koridora 10, od Niša do Dimitrovgrada, dužine je 86,9 kilometra i njegovim puštanjem u saobraćaj završena je izgradnja Koridora 10 kroz Srbiju.

Tom saobraćajnicom od Beograda do granice sa Bugarskom kod Dimitrovgrada stizaće se za nešto manje od tri sata, a važna je i kao tranzitni koridor preko kojeg se odvija saobraćaj između centralne Evrope i Turske ka Bliskom Istoku i zbog očuvanja nacionalnog parka Sićevačka klisura.

(Beta, 11.09.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »