Dačić: Gana 16. zemlja koja je povukla priznanje Kosova (VIDEO)

Beta 11.11.2019

Republika Gana povukla je priznanje Кosova, o čemu je notom obavestila Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP), i time je postala 16. država članica Ujedinjenih nacija, koja je povukla priznanje Кosova, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a saopšteno je iz MSP-a.

"Zvanično smo obavešteni da vlada Gane smatra da je njena odluka iz 2012. godine da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Кosova bila preuranjena i da je to priznanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa predstavljalo kršenje Helsinškog dogovora, kao i fundamentalno kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije zahvalio je vladi Gane zbog ove odluke, "koja je utemeljena na međunarodnom pravu, Povelji Ujedinjenih nacija, kao i činjenici da je u toku proces čiji je cilj rešavanje ovog pitanja, koji Gana podržava".

Odluka vlade Republike Gane da povuče priznanje Кosova još jedna je potvrda naše politike traženja rešenja kroz dijalog i kompromis, uz neizostavno učešće Srbije u tom procesu, izjavio je Dačić i dodao da jednostrana rešenja nisu put ka miru i stabilizaciji prilika, što je i vlada Republike Gane potvrdila ovom odlukom.

Dačić očekuje da će ova odluka ohrabriti i neke druge članice UN da preispitaju svoje odluke i povuku priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Кosova.

Republika Gana je najveća država koja je do sada povukla priznanje Кosova i Metohije i njena odluka je veoma važna u međunarodnim okvirima, imajući u vidu veličinu i politički uticaj te zemlje.

"Tu odluku doživljavamo i kao izraz prijateljstva prema Srbiji, koje vuče korene još iz perioda osnivanja Pokreta nesvrstanosti, jer su među osnivačima Pokreta bili i predsednici Tito i Nkrumah", rekao je Dačić.   

 

Ministarstvo spoljnih poslova i regionalnih integracija Gane u saopštenju je objasnilo da je Gana 2012. godine odlučila da prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, i nakon toga uspostavila  diplomatske odnose između dve zemlje, što je bilo kršenje Helsinskog dogovora, a takođe fundamentalno kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Ispostavilo se da je odluka da se prizna Kosovo bila preuranjena uz obzir stava 10. rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN koja ovlašćuje Generalnog sekretara da "uspostavi međunarodno civilno prisustvo na Kosovu da bi bila obezbeđena privremena administracija za Kosovo pod kojom ljudi Kosova mogu da uživaju značajnu autonomiju u okviru Savezne republike Jugoslavije i koja će da obezbedi prelaznu administraciju dok uspostavlja i nadgleda razvoj privremenih institucija samouprave da bi se obezbedili uslovi za miran i normalan život za sve stanovnike Kosova", navedeno je u saopštenju.Dodaje se da je odluka Vlade Gane u tom trenutku verovatno bila inspirisana potragom za mirom i harmonijom.

"Vlada Gane uzela je u obzir postojeći dijalog između Srbije i Kosova čiji je cilj rešavanje ovog pitanja, proizašlog iz težnje Kosova da bude priznato kao nezavisna i suverena drzava, te podržava tekući proces radi okončavanja problema", navelo je Ministarstvo spoljnih poslova i regionalnih integracija Republike Gane.

Dačić: Odluka Gane će uticati na druge zemlje da povuku priznanje Kosova

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas u Beogradu da će odluka Gane o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova uticati na druge zemlje, naročito afričke, da povuku isti potez, pošto ta država ima veliki politički uticaj.

"Jutros sam (na televiziji Prva) pokazao zvaničnu notu koju smo dobili pre nekoliko dana, u kojoj Gana obaveštava Srbiju da je povukla priznanje Kosova, uz veoma dobro obrazloženje, da je odluka prethodne vlade Gane o priznanju Kosova bila pogrešna, preuranjena i da je predstavljala kršenje Helsinških dogovora i Rezolucije 1244", rekao je Dačić novinarima.

Posle obeležavanja 101. godišnjice potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu na Francuskom vojnom groblju u Beogradu, Dačić je kazao da će Srbija nastaviti s aktivnostima na povlačenju priznanja Kosova i da do kraja godine očekuje da još nekoliko zemalja donese odluku o povlačenju priznanja.

Šef srpske diplomatije je naveo da je Gana donela notu 7. novembra, da je dan kasnije poslata Kosovu, ali da kosovske vlasti o tome ćute.

"Ja sam zato danas i objavio ovo, mi se ponosimo time", dodao je Dačić.

On je rekao da je odluka Gane rezultat državne politike koju Srbija vodi više godina i dodao da je za takvu odluku te afričke države bilo potrebno "godinu i po dana razgovora i sastanaka i puno rada".

Dačić je dodao da je Gana 16. zemlja koja je povukla priznanje Kosova, ali da ima najviše stanovnika od svih njih, 29 miliona.

(Beta, 11.11.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »