Vučić i Makron o budućnosti Evrope i o tome šta Srbija može da očekuje (VIDEO)

Beta 12.11.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom razgovarao o budućnosti Evrope i o tome šta u tom pogledu Srbija može da očekuje.

Vučić je sinoć novinarima u Parizu preneo da je na sastanku sa Makronom rekao da ne dobija odgovor na pitanje da li EU može da garantuje Srbiji da će, ako reši problem Kosova i druge probleme, ući u EU 2025. godine.

Razgovor sa šefom francuske države Vučić je ocenio kao "srdačan, dobar, otvoren i prijateljski" i  podelio ga u tri dela.

Prvi se, kako je rekao, odnosio na budućnost Evrope i na ono šta Srbija može da očekuje. "Reč koju sam koristio u tome je bila ‘jasnoća’. Šta možemo da očekujemo i šta je ono čemu da se nadamo u budućnosti", kazao je Vučić.

U drugom delu razgovora bio je reči o regionalnoj inicijativi Srbije, Severne Makedonije i Albanije, "malom Šengenu".

"Molio sam Makrona za podršku i uveren sam da ćemo je dobiti jer se zasniva na četiri važne slobode koje promoviše EU, a koje su univerzalne", rekao je Vučić.

On je na sastanku predstavio i podatak Svetske banke prema kojem bi, ako bi u inicijativi imali Zapadnobalkansku šestorku, zajednička ušteda iznosila 3,5 milijarde evra, a samo za Srbiju 1,5 milijardi.

Treći deo razgovora bio je posvećen odnosu sa Prištinom.

"Evropa će da čeka formiranje vlade u Prištini. Verujem da će pozvati i jedne i druge da se razgovara i da se pokuša da se pronađe kompromis. Nisam siguran da će to biti lako, ali predsednik Makron veruje u sve ono o čemu smo govorili u Beogradu, o neophodnosti postizanja kompromisnog rešenja i mislim da će po tom pitanju gledati da pomogne", rekao je predsednik Srbije.

To su bile tri ključne teme razgovora, naveo je srpski predsednik, ističući i da Srbija nema problem sa otvorenošću predsednika Francuske.

"Bolje da znamo na čemu smo nego da se lažemo...", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je na večeri koju je Makron priredio za učesnike Pariskog foruma iskoristio priliku da za sat i po ili dva obavi razgovore sa mnogo ljudi iz različitih delova sveta.

Kako je rekao predsednik Srbije,  o zaključcima razgovora sa Makronom ne može da govori, ali je ocenio da francuski predsednika odlično razume situaciju.

"Nastavili bismo još da pričamo da nije zvao (predsednik SAD Donald) Tramp", rekao je Vučić.

Dogovoreno je da predsednici do decembra obave telefonski razgovor, posle formiranja vlade u Prištini, i da planiraju susret u januaru.

 

(Beta, 11.12.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »