Radikali u Novom Sadu predlažu Gradu da finansira kupovinu seoskih kuća za mlade bračne parove

Beta 18.11.2019

Srpska radikalna stranka (SRS) pozvala je danas gradske vlasti Novog Sada da budžetom za 2020. godinu, u okviru politike stambene podrške, uvedu finansiranje kupovine seoske kuće sa okućnicom za mlade bračne parove sa teritorije tog grada.Navodeći da Novi Sad "svake godine iskazuje suficit od pet do šest milijardi dinara", predsednik Odborničke grupe SRS u lokalnom parlamentu Đurađ Jakšić ocenio je da Grad ima "finansijski potencijal da pomogne mladim bračnim parovima da reše stambeno pitanje".

"Predlažemo da iznos koji će se finansirati iz budžeta ne bude ispod milion dinara i da bude bespovratan. Finansiranjem jedne ovakve mere, spojili bi lepo i korisno. Omogućili bi 'krov nad glavom' mladim ljudima koji stvaraju porodice i oživeli nekoliko sela na teritoriji Grada, gde dominiraju takozvana staračka domaćinstva", naveo je Jakšić a prenela Srpska radikalna stranka.

On je dodao da je predlog radikala da se u prvih nekoliko godina finansira kupovina seoskih kuća isključivo u onim naseljenim mestima, gde ima puno praznih, napuštenih kuća, a malo dece, poput Stepanovićeva, Kovilja i Begeča.

"U ova tri sela ogroman je broj napuštenih kuća, staračkih domaćinstava i, nažalost, sve manji broj dece. Poražavajuće deluje podatak da je u Stepanovićevu, selu potomaka slavnih solunskih dobrovoljaca, ove godine upisalo prvi razred troje dece. U Kovilju, rodnom mestu velikog Laze Kostića, ogroman je broj napuštenih kuća. U Begeču, bogatom povrtarskom selu, ima 150 – 200 praznih kuća. Ako bi Grad na godišnjem nivou izdvojio svega 30 miliona dinara, oživeli bi 30 domaćinstava u ta tri sela", naveo je šef odbornika radikala u Skupštini Novog Sada.

Jakšić je pozvao gradske vlasti da u narednoj godini umanje "astronomske" tekuće subvencije pojedinim javnim i javno-komunalnim preduzećima i da se ta sredstva, delom, usmere na kupovinu seoskih kuća sa okućnicom za mlade bračne parove.

"Srpska radikalna stranka je ubeđena da bi ova mera stambene podrške izazvala ogromno interesovanje mladih ljudi na teritoriji Novog Sada, kojima je dosta životarenja i potucanja bez ikakve perspektive i koji bi, oberučke, prihvatili daleko kvalitetniji i zdraviji život, na svega 15 – 20 kilometara od centra Novog Sada", naveo je Jakšić.

(Beta, 11.18.2019)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »