Vinske muke: Takse i Bregzit oblak nad sezonom 'božole nuvoa'

Beta 20.11.2019

U francuskom regionu Božole "proslava" je reč dana trećeg novembarskog četvrtka svake godine, kada vinari i trgovci uz gozbu i fanfare izbijaju čepove iz buradi i otvaraju boce "mladog božolea".Ali, duboka neizvesnost zamagljuje ovogodišnju proslavu tog idiosinkratskog vina, čuvenog po mladosti, a ne po sazrevanju, jer je francuska vinarska industrija sve više stisnuta nepovoljnom geopolitikom i burnim tržištima.

Nove američke uvozne takse ugrožavaju zaradu. Bregzit preti. Nemiri u Hong Kongu uzdrmali su tamošnje unosno tržište. A Kina se od francuskih, okreće čileanskim i argentinskim vinima.

"Danas je svetska trgovina komplikovana, posebno u periodu jake konkurencije", rekao je za AP Dominik Piron, predsednik udruženja vinara Božolea.

Božole, oblast pedesetak kilometara severno od Liona, decenijama prodaje svoja vina širom sveta. Sada izvozi u više od 110 zemalja, po statističkim podacima kompanije "Vinesens", za proizvodnju vina, koja radi sa 310 vinara iz tog kraja.

"Božole nuvo" je postigao izuzetan uspeh. Polovina proizvodnje tog vina se izvozi, posebno u Japan, Sjedinjene Države i Veliku Britaniju.

Neki poznavaoci se podsmevaju toj mladoj, jeftinoj sorti, ponosnoj pridošlici u porodicu renomiranih vina Burgundije - na severu, i u samom Božoleu.

Proizvođači i branioci "božole nuvoa", međutim, kažu da njihovo vino podupire ekonomiju regiona i predstavlja značajno materijalno i kulturno izvozno dobro Francuske. Tokom osam meseci 2019. godine, Božole je po izvozu bio na čelu vinskih regiona Francuske, naveo je Piron.

"To vino se slaže s većinom kuhinja sveta. Vrlo lako se slaže, čak i sa začinima", objasnio je on.

Francuske vlasti su geografsko poreklo tog vina proglasile 1951. godine, dozvoljavajući vinarima Božolea da vino od jesenje berbe grožđa prodaju mesec dana pre uobičajenog datuma početka, sredinom decembra, te otuda i naziv "božole nuvo".

To mlado vino - lagano, voćnog ukusa i ne previše alkoholno, prijatno je za potrošnju pre proteka vremena uobičajenog za druga vina, kažu proizvođači.

A doba u koje se prodaje je doba slavlja. Proizvođači ga plasiraju na praznično tržište mesec dana uoči Božića i nedelju dana pre Dana zahvalnosti u Sjedinjenim Državama.

Trampova administracija je prošlog meseca uvela 25-postotni porez na uvoz većine francuskih vina, u okviru trgovinskog natezanja s Evropskom unijom zbog ilegalnih subvencija za giganta avio-industrije "Erbas".

Kada su tarife stupile na snagu, narudžbe vina su već bile dogovorene, a avioni i brodovi zakupljeni za sanduke flaša ovogodišnjeg "božole nuvoa". Kako bi zadržali svoju američku klijentelu, proizvođači kažu da su sklopili takve aranžmane da sami snose deo tog neplaniranog troška zbog takse na uvoz, a da ostatak distribuiraju duž lanca snabdevanja.

Pored tarifa, nesigurnost ostaje oko trgovine s Velikom Britanijom gde će izbori 12. decembra odrediti budućnost Bregzita što će izvesno uticati i na trgovinu vinom.

Promena ukusa ljubitelja vina dodatno usložnjava sliku. Japanci koji su pre desetak godina kupovali "božole nuvo" u "cunamijima", čini se da gube apetit za tim vinom, rekao je Piron.

Pre dvanaest godina francuski vinari prodavali su po jednu bocu "božolea" na svakih 12 stanovnika Japana - ukupno 12 miliona boca godišnje, kaže Piron. Sada Japan uvozi oko polovine tog broja.

"Bilo je sjajno, ali nije moglo da potraje. Jer trendovi prolaze, mode se menjaju", rekao je Piron.

Dok se nekad prijateljska međunarodna tržišta smanjuju, neki proizvođači "božole nuvoa" se okreću novim, kao što su Brazil i Portugalija, rekao je vinar Frank Dibef koji ove godine sezonu prodaje počinje u Hjustonu, u SAD, baš uprkos američkoj uvoznoj tarifi.

Drugi, poput vinarke Kler Šasele, svoje preduzeće usmeravaju ka lokalnim, francuskim potrošačima.

Iako su veliki proizvođači otkupili mnogo manjih vinara u regionu, porodica Šasele koja od 15. veka ima vinograde severno od Šatijona, nastoji da zauzda taj trend.

Porodica Šasele je pre dve decenije odlučila da prestane da prska svoju vinovu lozu, čime su se okrenuli ka mlađim potrošačima, poslednjih godina sve sklonijim "organskim proizvodima", koji su već vršili pritisak na vinare da im prilagode svoje tehnike gajenja loze.

Iako je izvezla 6.000 od 22.500 boca "božole nuvoa" koje je prodala ove godine, vinarka Kler Šasele kaže da svoje vino radije vidi u obližnjim radnjama i restoranima.

"Važno je da uživate u jelu u restoranu koji drži i vaše vino, i da poznajete ljude koji ga služe", rekla je ona i dodala: "A pre svega da budete zadovoljni i da se radujete svom radu".

(Beta, 11.20.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »