Savez za Srbiju, PSG i Dveri pozivaju građane večeras na protest u Beogradu povodom doktorata Malog

Beta 23.11.2019

 Savez za Srbiju, Pokret slobodnih građana (PSG) i Dveri pozvali su danas građane da se u 18 časova na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu pridruže protestu profesora i studenata.Protest se održava zbog "ciničnih diskvalifikacija Beogradskog univerziteta koje su stigle s vrha vlasti povodom odluke Etičke komisije vezane za plagijat ministra Siniše Malog".

Savez za Srbiju (SzS) ocenio je u pozivu građanima da "napadi predstavnika vlasti na Rektorat i profesore Univerziteta u Beogradu predstavljaju odraz nemoći vlasti da prihvate istinu da postoje ljudi od integriteta koji su utvrdili ništavnost doktorata Siniše Malog".

"Osuđujemo izjavu Vladimira Đukanovića da su članovi Etičke komisije Univerziteta 'spodobe', 'gomila lezilebovića' i da im 'treba zabraniti rad na Univerzitetu', te da je rektorka 'najveća sramota Univerziteta'. Izjava Aleksandra Vučića da je reč o 'političkoj komisiji' i 'polupismenoj eliti' još jedna su potvrda nenormalnosti društva u kome živimo. Bolji poziv na protest od ovih izjava nije potreban", naveli su iz Saveza za Srbiju.

PSG je zbog "pokušaja napada na ugled Beogradskog univerziteta" pozvao na "jačanje solidarnosti i nepristajanje na rušenje autoriteta slobodnih i autonomnih institucija i njihovo pretvaranje u plen i lični posed partije na vlasti".

"Nužno je pokazati da je neprihvatljivo neprekidno širenje obima i intenziteta samovlašća, oslonjeno na diskvalifikacije i poništavanje vrednosti ustanova i pojedinaca, čime se Srbija sve više isključuje iz kruga civilizovanih zemalja Evrope", upozorio je PSG.

Izjave predstavnika vlasti povodom odluke Univerziteta o doktoratu Siniše Malog osudio je i pokret Dveri, navodeći da profesori i članovi Etičke komisije beogradskog Univerziteta "trpe ogromne pritiske".

"Osuđujemo izjavu poslanika SNS Vladimira Đukanovića da su članovi Etičke komisije 'spodobe', 'gomila lezilebovića' i da im 'treba zabraniti rad na Univerzitetu', te da je rektorka 'najveća sramota Univerziteta' ", pišu Dveri.

Dveri osuđuju i izjave predsdnika Srbije i vladajuće SNS Aleksandra Vučića da se "radi o 'političkoj komisiji' i 'polupismenoj eliti'. Ovakve izjave su za nas najbolji poziv za današnji protest", piše u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas ocenio da je odluka Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu o doktoratu ministra Siniše Malog doneta pod "političko-fizičkiim" pritiskom, rekao da se on "ne klanja politikantskim odlukama" i da mu je najvažnije što ministar Mali "odlično radi svoj posao".

Ali, "Mali mora da plati i političku cenu, a videćemo šta i kako u budućnosti i zbog toga što nije umeo dobro da proceni", i što pre tri meseca, kada Vučić smatra da je Mali to još mogao, nije "pokazao celoj Srbiji" da ga je "baš briga" i "pocepao doktorat".

(Beta, 11.23.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »