Šarčević na pitanja Insajdera o PISA testu: Koliko se ulaže u obrazovanje u Srbiji i kakvi su rezultati - mi smo visoko kotirani (VIDEO)

Insajder 05.12.2019  |  Insajder
Šarčević na pitanja Insajdera o PISA testu: Koliko se ulaže u obrazovanje u Srbiji i kakvi su rezultati - mi smo visoko…

„Trećina srpskih đaka je funkcionalno nepismena jer je sistem takav. Kada uzmete pokazatelj koliko se ulaže u obrazovanje i kakvi su rezultati u Srbiji, mi smo tu visoko kotirani“, rekao je Mladen Šarčević, ministar obrazovanja, odgovarajući na pitanje Insajdera o rezultatima PISA testa. Na pitanje da li je za njega poražavajuće što je trećina đaka funkcionalno nepismena, ministar prosvete odgovorio je konstatacijom da je i novinarka Insajdera možda funkcionalno nepismena.

Rezultati testiranja Međunarodnog programa procene učeničkih postignuća (PISA) pokazali su da svaki treći učenik uzrasta od petnaest godina u Srbiji ne dostiže osnovni nivo pismenosti - na skali čitalačke pismenosti njih 38 odsto to ne uspeva, 40 odsto matematičke i 38 odsto naučne. Odgovarajući na pitanje Insajdera, ministar prosvete Mladen Šarčević, međutim, navodi da su srpski đaci u odnosu na poslednje testiranje iz 2012. godine ostvarili „malo bolji rezultat“.

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »