U Kragujevcu nema trgovaca dobrovoljaca za prestanak rada nedeljom

Beta 10.12.2019

Među trgovcima u Kragujevcu nema "dobrovoljaca" koji su se odrekli rada drugog dana vikenda od kada je, pre mesec dana, pokrenuta inicijativa Socijalno-ekonomskog saveta grada da se u Srbiji zabrani rad nedeljom u trgovinskoj delatnosti.

Predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta i predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić rekao je Beti da pozdravlja odluku knjižare u Trsteniku da ne radi nedeljom jer su pokazali da razumeju koliko im znače zdravi i zadovoljni radnici.

On je rekao da je dobro što se u Srbiji "zahuktava" debata oko zabrane rada nedeljom za trgovine.

Tu inicijativu u Kragujevcu je, prema nezvaničnim informacijama, podržala pravoslavna crkva, dok kako prenose mediji na nju ne gledaju pozitivno predstavnici Gradske uprave i Regionalne privredne komore koji su razgovarali sa privrednicima.

Ristić je rekao da su predstavnici Gradske uprave u SES-u već prihvatili inicijativu, pa bi bilo dobro da "sinhronizuju" svoje stavove.

Gradska Televizija Kragujevac je juče prenela da u Gradskoj upravi i Regionalnoj privrednoj komori Kragujevaca smatraju da bi ukidanje rada nedeljom, pogotovo u velikim trgovinama, uticalo na smanjenje turističkog i privrednog potencijala grada.

"Jedan od najvećih šoping molova u Kragujevcu predvideo je izgradnju novog objekta, a usvajanjem ovakve inicijative sigurno bi odustao, izgubili bi i radna mesta i dosadašnji priliv od gostiju, samim tim bi se umanjio prihod grada", rekao je član Gradskog veća za privredu Radomir Erić.

Predsednik RPK u Kragujevcu Predrag Lučić je ocenio za RTK da veliki tržni centri najveće promete ostvaruju nedeljom i da upravo tada dolazi veliki broj građana da obavi kupovinu i sa šireg prostora centralne Srbije.

Ristić smatra da ti argumenti "ne stoje", jer građani Srbije nisu toliko bogati da idu nedeljom da kupuju ono što im ne treba.

On je rekao da se kupovina može obaviti i prvog dana vikenda, a da zaposleni u trgovinama zaslužuju da im nedelja bude neradni dan.

"Tako treba da razmišljaju i poslodavci, da bi imali zdrave i zadovoljne radnike", istakao je Ristić.

Prema njegovim rečima, ključan će biti stav političara koji donose odluke, jer oni treba da "razgraniče" da li im je na prvom mestu profit ili zdravlje i životi radnika u trgovinama.

SES Kragujevca je pre oko mesec dana podneo nadležnim državnim organima inicijativu o zabrani rada nedeljom u trgovinskoj delatnosti, sem za benzinske pumpe i apoteke.

Inicijativa je proistekla, kako je tada navedeno, iz činjenice da je položaj zaposlenih u trgovini nezavidan, da veliki broj njih obavlja posao sa samo dva slobodna dana u mesecu što im ugrožava zdravlje, a plaćeni su kao da ostvaruju pravo na 40-časovno radno vreme nedeljno.

SES je imao u vidu i podatak da među 200.000 zaposlenih u trgovinskoj delatnosti 70 odsto žena.

(Beta, 12.10.2019)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »