Ambasador Belgije: Za otvaranje više poglavlja potreban vidljiv napredak u vladavini prava

Beta 11.12.2019

 Ambasador Belgije u Srbiji Kun Adam izjavio je danas da je to što će do kraja godine biti otvoreno samo jedno, a ne više poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije indirektna poruka Evropske unije (EU) da Vlada Srbije mora učiniti više na unapređenju vladavine prava.On je u intervjuu novopazarskom Radiju Sto plus rekao da je za otvaranje novih poglavlja neophodan napredak u ključnim poglavljima, 23 i 24, a za šta je, kako je ocenio, ostalo još mnogo posla.

"Ta poglavlja se bave fundamentalnim pravima i ona su predmet posebnog ocenjivanja. Otvaranje jednog poglavlja je signal ohrabrenja da Srbija ostane na putu ka EU, koje je trenutno usporeno, a što i stoji u poslednjem izveštaju Evropske komisije gde su jasno navedene oblasti u kojima nije bilo napretka. Ako vidimo signale iz Vlade da su ozbiljni u rešavanju tih nedostataka siguran sam da će biti i reakcije EU u vidu brzine i broja otvaranja novih poglavlja", kazao je Adam.

Kao oblasti u kojima Srbija mora da uradi znatno više ambasador je naveo nezavisnost pravosuđa, slobodu medija i borbu protiv korupcije.

"Zabrinuti smo stanjem u medijima. Vidimo da u Srbiji ne postoje dovoljno dobri uslovi da se novinari profesionalno bave svojim poslom, a da ne budu verbalno napadani. Srbija mora imati slobodne medije kako bi građani bili dobro informisani o svemu što se dešava i kako bi vršili nadzor rada kako vlasti, tako i opozicije. Trenutno, još uvek nemamo utisak da je to tako", naveo je ambasador.

On je dodao da je tekst nove Medijske strategije dobar, ali da je od ključnog značaja da ona bude implementirana u praksi.

Adam je istakao i da predlog Francuske o reformi procesa proširenja EU otvorio diskusiju među članicama, ali da će Belgija razgovarati oslanjajući se na tekst koji se čeka od Evropske komisije.

"Sve članice EU se slažu da trenutni proces pristupnih pregovora nije dovoljno brz i da ne daje rezultate koje smo očekivali. Ima mnogo mesta za napredak, još uvek je rano govoriti o predlogu Francuske i sačekajmo predlog Evropske komisije koji će biti iznet u januaru", rekao je ambasador.

On je istakao da su, bez obzira na predlog Francuske, Belgija i ostale članice EU privržene evropskoj perspektivi Srbije i drugih država Zapadnog Balkana.

"Srbiji je mesto u Evorpskoj uniji, samo je neophodno da uradi svoj domaći zadatak, za šta će joj biti potrebno vremena. Debata o tome kako bismo unapredili proces pristupnih pregovora neće ugroziti njenu evropsku perspektivu", naglasio je Adam.

On je najavio da će visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žosep Borel uskoro posetiti Beograd i Prištinu kako bi razgovarao o nastavku pregovora između dve strane.

"Pregovori  Beograda i Prištine zauzimaju visoko mesto u njegovoj agendi i verujemo da će, kada bude formirana Vlada na Kosovu, biti i pojačana diplomatska aktivnost. Očekujemo da glavnu ulogu u pregovorima i dalje ima EU, ali je dobar ishod moguć ako se i druge zemlje konstruktivno uključe", rekao je ambasador Belgije u Srbiji.

(Beta, 12.11.2019)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »