Evropske berze skočile na Trampov tvit o trgovini

Beta 12.12.2019

Evropske berze su u četvrtak poslovni dan završile rastom, pojačane tvitom američkog predsednika Donalda Trampa u kojem je uveravao da su Sjedinjene Države "vrlo blizu" trgovinskog sporazuma s Kinom.

"VEOMA smo blizu VELIKOG SPORAZUMA s Kinom", tvitovao je Tramp, podstičući svetska tržišta na rast u svetu nade skorašnjem kompromisu posle 19 meseci žestokog trgovinskog rata dveju sila.

"Tvit Donalda Trumpa koji je najavio da je sporazum spreman i da su dve strane spremne da ga potpišu, bio je potreban da proradi mašina" Pariske berze, rekao je Daniel Laruturu, menadžer kapitala u "Dom Finance".

Po listu "Volstrit džurnal", Vašington je najavio Kini smanjenje do 50 odsto američke carine na uvoz robe iz Kine od 360 milijardi dolara.

Pre Trampove najave trgovina na berzama u Evropi je bila neznatna, iako je danas na prvoj konferenciji za novinare Kristin Lagard, šefica Evropske centralne banke, obećala reformu te institucije sledeće godine, iako potvrdivši arsenal mera koje je prethodni guverner, Mario Dragi, najavio u septembru za podršku ekonomiji u zoni evra.

I ECB i američka centralna banka (Fed) nisu ove nedelje promenile kamatne stope.

Na Volstritu je u sredu predveče indeks "Dau Džous indastrial averidž" porastao 0,34 odsto, tehnološki indeks "Nasdak" za 0,25 odsto, a široki indeks "S end P 500" za 0,47 odsto.

"Eurostoks" je porastao za 0,51 odsto.

Indeks Pariske berze je porastao 0,40 odsto, Frankfurtske 0,57, Londonske 0,79, Berze u Milanu 1,02, u Madridu 0,81, Švajcarske berze 0,44, Amsterdamske 0,13 i indeks Briselske berze 0,28 odsto.

(Beta, 12.12.2019)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »