Šećerana Sunoko ulaže milion evra u istraživački centar (VIDEO)

Beta 17.12.2019

Proizvodnja šećerne repe u Srbiji, da bi bila konkurentna u evropskim i svetskim okvirima, neophodno je da korišćenjem najsavremenijih metoda poveća prinose i slast, a potrebna je i pomoć države, zaključak je seminara o proizvodnji šećerne repe koji je danas u Novom Sadu organizovala kompanija Sunoko, najveći proizvođač šećera u Srbiji.

Sunoko, koji posluje u okviru MK grupe, u cilju bolje edukacije proizvođača sledeće godine formiraće istraživački centar za šećernu repu koji će se baviti primenjenim istraživanjima u tehnologiji proizvodnje te ratarske kulture, najavio je direktor kompanije Slobodan Košutić.

"Kompanija Sunoko investiraće million evra u istraživački centar. Ta investicija je značajna kako bismo pokušali da proizvodnju šećerne repe podignemo na viši nivo. Vidimo veliki potencijal u ovoj grani poljoprivrede i baš zato smo spremni da investiramo, ne samo u naše partnere, već i da podelimo to znanje sa svima onima koji žele da povećaju prinose na svojim njivama repe", rekao je Košutić.

Po rečima direktora agrara u Industriji mesa "Matijević", Zorana Matijevića, proizvođači šećerne repe i prerađivači nisu konkurencija jedni drugima, jer je njihova konkurencija svetsko tržište kome su izloženi.

"Srbija ima veliki potencijal u proizvodnji šećera, međutim svake godine padamo i suočavamo se sa mogućnošću čak i nestajanje ove industrijske grane. Jako je bitno za sve nas da ova proizvodnja ostane i opstane, tako da treba da izdržimo ove teške momente, jer sigurno će doći bolji dani. Najveći problem i najgore rešenje bi bilo kada bismo ostali bez šećerne industrije", rekao je Matijević.

On je apelovao da država pomogne proizvođačima šećerne repe jer njihovi konkurenti u Evropi dobijaju razne subvencije "dok su one kod nas ili skoro da ih nema".

Konsultant kompanije Delphy Holandija, Pjer Kamerta smatra da je ključ uspeha "samosvesnost farmera da uvek mogu da unaprede svoju proizvodnju" i savetovao je proizvođače kako da na što bolji način pripemaju i obrađuju zemljište.

Najveći i najuspešniji proizvođači šećerne repe iz sva tri proizvodna regiona Vojvodine su ukazali da je za uspešan prinos šećerne repe bitno poštovanje načela dobre poljoprivredne prakse u smislu izbora preduseva, poštovanja plodoreda, izbora sorte i dobre agrotehnike.Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.

(Beta, 12.17.2019)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »