Stamatović: Zdrava Srbija nije potpisala koalicioni sporazum sa Šapićem i dalje smo deo SzS

Beta 19.12.2019

Zdrava Srbija (ZS) ni sa kim, pa ni sa strankom Aleksandra Šapića nije potpisala nikakav koalicioni sporazum o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima, izjavio je danas predsednik ZS Milan Stamatović ističući da je ta stranka i dalje deo Saveza za Srbiju.

On je u pisanoj izjavi naveo da će ZS izaći na lokalne izbore, a o učešću na parlamentarnim odlučiće kada budu raspisani.

Stamatović je u saopštenju upućenom povodom medijskih napisa da će ova stranka izaći na parlamentarne izbore zajedno sa Srpskim patriotskim savezom (SPAS), naveo da se sa Šapićem odavno poznaje i da sa njim deli dosta sličnih razmišljanja o budućnosti Srbije.

Stamatović navodi da nije dovoljan ustupak vlasti u tome da naredni izbori, i parlamentarni i lokalni, budu održani u poslednjem zakonskom roku, jer dok se ne ispuni većina krucijalnih zahteva opozicije, nema uslova za raspisivanje parlamentarnih izbora, pa zato vlast mora da učini još jedan korak i, u dogovoru sa opozicijom, donese odluku da se 26. aprila održe samo lokalni izbori, a da opozicija pokaže dobru volju tako što će učestvovati na tim izborima.

"Pošto postoji manjak poverenja sa obe strane u poteze koje će povlačiti suprotna strana, opozicija ne veruje da će vlast primeniti čak ni ono što je dogovoreno tokom dijaloga, uz posredovanje Evropskog parlamenta. Zato bi izlazak na redovne lokalne izbore koji bi mogli da se održe 26. aprila bio istovremeno ustupak opozicije vlasti, ali i generalna provera da li je režim spreman da ispuni ono što je obećao", istakao je Stamatović.

On je dodao da bi vlast donošenjem "leks specijalisa" koji bi imao opštu podršku svih političkih činilaca u Srbiji i vlasti i opozicije, trebalo da pomeri termin parlamentarnih izbora za najmanje šest meseci, uz uslov da tehnička prelazna vlada, u koju bi ušli koministri iz opozicije, pripremi sve preduslove za održavanje normalnih, demokratskih izbora čije bi rezultate svi bespogovorno prihvatili.

(Beta, 12.19.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »