BBC vesti na srpskom

Ubistvo novinara i Saudijska Arabija: Petoro osuđeno na smrt zbog ubistva Džamala Kašogija

Pet osoba je osuđeno na smrt zbog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija.

BBC News 23.12.2019
Jamal Khashoggi and the Saudi consulate in Istanbul
Getty Images

Pet osoba osuđeno na smrt u Saudijskoj Arabiji je zbog ubistva novinara Džamala Kašogija, izjavio je javni tužilac ove zemlje.

Tim saudijskih agenata ubio je Kašogija, istaknutog kritičara saudijske vlade, u zgradi konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Saudijski javni tužilac podigao je optužnicu protiv 11 neimenovanih lica osumnjičenih za ubistvo.

U izveštaju koji su sastavili stručnjaci Ujedinjenih nacija u junu, navodi se da postoje verodostojni dokazi da su princ Saudijske Arabije Muhamed bin Salman i drugi visoki zvaničnici pojedinačno odgovorni za ubistvo novinara.

Saudijske vlasti insistiraju da agenti nisu radili po naređenju princa Muhameda.

Kako je Džamal Kašogi ubijen?

Kašogi, 58-godišnji novinar sa prebivalištem u Americi, bio je kolumnista Vašington posta i poznati kritičar princa Muhameda.

Poslednji put je viđen da ulazi u konzulat Saudijske Arabije 2. oktobra 2018. godine kako bi podigao dokumenta koja su mu bila potrebna da bi se oženio sa verenicom Hatidžom Džengiz iz Turske.

Anjes Kalamar, specijalna izveštačica Ujedinjenih nacija za vansudska i arbitrarna pogubljenja, kaže da je Kašogi „brutalno ubijen" u konzulatu tog dana.

Zamenik javnog tužioca Saudijske Arabije Šalan Šalan je u novembru rekao novinarima da je ubistvo naredio vođa „pregovaračkog tima" koji je u Istanbul poslao zamenik šefa saudijske obaveštajne službe kako bi naterali Kašogija da se vrati u kraljevstvo i prekine egzil koji je sam sebi nametnuo.

Inspektori su utvrdili da je Kašogi nasilno zadržan i da je u njega ubrizgana velika količina droge - što je dovelo do predoziranja i smrti, kako je tada rekao Šalan. Njegovo telo je potom raskomadano i predato lokalnom „saučesniku" izvan konzulata, dodao je.

Petoro pojedinaca je priznalo da je počinilo ubistvo, izjavio je Šalan, dodajući: „Princ nije znao ništa o tome."


Ubistvo Džamala Kašogija - vremenska linija:

  • 2. oktobar 2018 - Džamal Kašogi ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu. Njegova verenica Hatidža Džengiz ga čeka ispred, ali on ne izlazi
  • 4. oktobar 2018 - Zvaničnici Saudijske Arabije u prvom saopštenju kažu da je Kašogi nestao nakon što je napustio konzulat i da pokušavaju da utvrde šta mu se desilo
  • 6. oktobar 2018 - Vašington Post, list koji je angažovao Kašogija, izveštava da turski obaveštajci veruju da je novinara u konzulatu ubio tim od 15 ljudi poslatih iz Saudijske Arabije
  • 10. oktobar 2018 - Turski mediji objavljuju snimke sigurnosnih kamera na kojima se vidi osumnjičeni tim ubica kako pristiže u Tursku
  • 13. oktobar 2018 - Saudijska Arabija odgovara na „laži i navode bez pokrića" i ponavlja da nije odgovorna za smrt Kašogija. BBC saznaje da Turska poseduje audio zapis koji ukazuje da je Kašogi ubijen u konzulatu.
  • 15. oktobar 2018 - Donald Tramp razgovara sa saudijskim princem koji negira da je njegova država ubila Kašogija. Tramp spekuliše da su za ubistvo odgovorni „odmetnici"
  • 20 oktobar 2018 - Saudijska Arabija prvi put priznaje da je Kašogi mrtav, tvrdeći da je nastradao u tuči. Mnogi su prema ovoj verziji bili skeptični. Dvojica visokih zvaničnika Saudijske Arabije su otpušteni
  • 22. oktobar 2018 - Saudijska Arabija izdaje novu verziju, negirajući navode da je princ Muhamed bin Salman naredio ubistvo, rekavši da je Kašogi ubijen u „odmetničkoj" akciji. U javnosti se pojavljuju snimci dublera koji napušta saudijski konzulat u Kašogijevoj odeći.
  • 16. novembar 2018 - Vašington Post piše da je CIA zaključila da je Muhamed bin Salman naredio ubistvo. Tramp je kasnije ovo opovrgnuo, rekavši da CIA nije zaključila da je princ odgovoran.
  • 22. novembar 2018 - Francuska, poput Nemačke i Britanije, zabranjuje ulaz u zemlju svim osumnjičenim Saudijcima. Nemačka obustavlja izvoz oružja u Saudijsku Arabiju.

Reakcije

Ministarstvo inostranih poslova Turske saopštilo je da saudijski sud „ne zadovoljava sva očekivanja Turske i međunarodne zajednice za razjašnjenje svih aspekata ovog ubistva".

Oglasila se i Kašogijeva verenica koja je saudijsku presudu nazvala „neprihvatljivom".

Iz Vašington posta, za koji je Kašogi pisao kolumne, navode da je „potpuni nedostatak transparentnosti i odbijanje saudijske vlade da sarađuje sa nezavisnim istražiteljima sugeriše da je ovo bilo lažno suđenje".

Međutim, Kašogijev sin Salah, koji živi u Saudijskoj Arabiji, naveo je na Tviteru da ima poverenje u saudijsko pravosuđe.

„Verujemo da je (pravosuđe) bilo pošteno prema nama i da je pravda dostignuta".


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 12.23.2019)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »