Mustafa: Imamo ponudu za Samoopredeljenje, ako je ne prihvate povlačimo se iz sporazuma

Beta 26.12.2019

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa izjavio je danas da stranka ima ponudu za Samoopredeljenje za formiranje vlasti ali i dodao da će se u slučaju da ne bude prihvaćena, DSK povući iz eventualnog koalicionog sporazuma.

"Ostajemo zainteresovani i opredeljeni da zemlji damo rešenje. Spremni smo da nastavimo da tražimo rešenje. DSK je saglasan da se vlada proporcionalno podeli tako da obe strane dobiju po pet ministarstava. Složili smo se da premijer i jedan zamenik premijera pripadnu Samoopredeljenju a prvi zamenik premijera i predsednik parlamenta, Demokratskom savezu Kosova", rekao je Mustafa novinarima u Prištini posle sednice Predsedništva DSK.

Navodeći da predsednika Kosova predlaže Demokratski savez Kosova i da bi taj kandidat "trebalo da bude prihvaćen od Samopredeljenja jer ispunjava sve ustavne kriterijume", Mustafa je najavio da će posle izbora predsednika Kosova, DSK "osloboditi jedno ministarstvo i prepustiti ga Samoopredeljenju".

"Mi smo računali sve ove varijante. Kada dobijemo funkciju predsednika Kosova, Samoopredeljenje će imati više funkcija, odnosno sedam pozicija u vladi kao i dva potpredsednika Skupštine Kosova", kazao je lider DSK.

Mustafa je rekao i da je spreman "da odustane od svega" i pređe u opoziciju ukoliko Samoopredeljenje ne prihvati taj predlog, ali i dodao da će DSK "bez ikakvih uslova" glasati za institucije koje bude vodilo Samoopredeljenje.

Lider Samoopredeljenja Albin Kurti izjavio je sinoć da nema dogovora o vladajućoj koaliciji sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) i dodao da ne želi nove izbore.

On je na Fejsbuku objavio da je Samoopredeljenje napravilo pet kompromisa "ali da Demokratski savez Kosova nije bio spreman na to".

Kurti je naveo da je DSK preksinoć odbio predlog za kompromis koji joj je dostavljen, i da se na današnju konstitutivnu sednicu Skupštine Kosova ide bez kompromisa.

"Želimo da odgovornost vlasti podelimo pošteno i velikodušno, odričući se mesta pobednika (predsednika Skupštine), dajući drugoj strani polovinu programa i polovinu vlade", rekao je Kurti.

On je dodao da želi da se ovih dana uspostavi nova vlada, ali i ocenio da će se na to "još čekati".

"Čekanje košta našu državu, društvo, ekonomiju, ali smo primorani da čekamo jer ne želimo nove izbore. Ono što želimo su nove institucije, a do toga možemo doći samo ako se u razgovorima o formiranju vlade, obe strane vode vrednostima transparentnosti, pravde i osećaja građanske i patriotske dužnosti", rekao je Kurti.

Konstitutivna sednica Skupštine Kosova je zakazana za danas u 15 časova.

Na sednici bi trebalo da budu potvrđeni mandati poslanika koji će potom položiti zakletvu. Sledi izbor predsednika i pet potpredsednika Skupštine Kosova od kojih su trojica iz redova albanskih stranaka a po jedan iz redova srpske i drugih manjinskih zajednica.

(Beta, 12.26.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »