Širom Crne Gore i večeras protesti, na severu litije u svim gradovima

Beta 04.01.2020

PODGORICA, 4. januara 2020. (Beta) - Hiljade građana protestovalo je večeras širom Crne Gore u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovijeti.Protesti su održani u Podgorici, Nikšiću, svim gradovima na severu Crne Gore, u Herceg Novom, Baru i Budvi.

U Podgorici je nekoliko hiljada građana i večeras, nakon molebana u hramu Hristovog vaskrsenja, prošetalo gradskim ulicama.

Nakon molebana koji je služen u crkvi Svete Trojice u Starom gradu u Budvi, krenula je litija ulicama Budve. Litiju predvode svestenici Mitropolije crnogorsko primorske a u prvom redu je gradonacelnik Marko Bato Carević.

Moleban i litija je danas održana i u Bijelom Polju. Obraćajući se vernicima protojerej stavrofor Darko Pejić je podsetio da živimo u zemlji u kojoj u državnoj upravi nema Srba.

„Prema statistici državnih organa ima oko 70 odsto pravoslavnih uz sve pritiske, da se više od 30 odsto izjasnilo da su Srbi i više od 70 odsto da govore i pišu srpskim jezikom. Skrajnuli smo se i nikoga ne dotičemo i ne diramo. I opet ne valja”, kazao je  Darko Pejić, prenose Vijesti.

Protesna šetnja održana je i u Beranama gđe su se hiljade ljudi i večeras okupile kod manastira Đurđevi stupovi.

Protesne šetnje održane su i u Nikšiću. Vernici i građani i večeras su krenuli istom maršrutom u molitvenu šetnju, nakon odsluženog molebana u Hramu Svetog Vasilija. Njima se obratio Mirko Vukotić, paroh kočanski, koji je juče napadnut u tom gradu.

"Svi smo svedoci da je ovaj čuveni nikšički Trg slobode postao hram slobode. Nema lepšega osećaja za svakog čoveka, kada se odazove na poziv Boga živoga i posvedoči ga. Sa ovog trga-hrama kao i sa drugih trgova Crne Gore, otišla je najlepša slika u svet - da smo Hristovi. Pozivam sve da budu ljudi", kazao je Vukotić, prenosi Fos.

Odbor za odbranu svetinja saopštio je da građani Pljevalja već osmo veče "mirno i dostojanstveno iskazuju  svoje neslaganje sa bezakonjem koje nam je nametnuto zakonom topuza“.

“Očuvati jedinstvo i mir naša je sveta dužnost i zato se obraćamo svima da u ovim važnim danima sačuvaju pribranost”, navodi se u saopštenju.

 

(Beta, 01.04.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »