Grenel: Napredak u razgovorima Srbije i Kosova o železničkom povezivanju

Beta 27.01.2020

Američki ambasador u Berlinu i specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio da je na današnjem sastanku predstavnika Kosova i Srbije o obnovi železničkog saobraćaja ostvaren napredak u razradi detalja sporazuma.

"Dobro smo napredovali jutros na pismu o namerama o železničkoj saradnji. Razgovor je tekao dovoljno dobro da smo raspravljali i o drugim pitanjima", rekao je Grenel za agenciju AP posle sastanka u ambasadi SAD u Berlinu.

Grenel je dodao da će se rad na okončanju pisma o namerama za železnicu biti nastavljen, preko imejla, i tokom naredne sedmice.

Delegacije Kosova i Srbije, uz Grenelovo posredovanje, održale su danas u ambasadi SAD u Berlinu, prvi sastanak  o obnovi železničkog putničkog i teretnog saobraćaja između Beograda i Prištine.

Delegaciju Srbije predvodio je direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, a u delegaciji Kosova bili su predstavnici Ministarstva infrastrukture Džem Veselji i Ram Ćupeva, preneo je portal KosSev.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je danas da je u Berlinu sa ambasadorom SAD Ričardom Grenelom održan "produktivan sastanak o obnavljanju železničkog saobraćaja" između Beograda i Prištine i izrazio nadu da će u narednom periodu doći do konkretnih rešenja.

Veselji je za kosovske medije rekao da su današnji pregovori bili "konstruktivni" i najavio da bi oni mogli biti "uspešno zaključeni do kraja nedelje".

"Imali smo dobre razgovore. Ostvarili smo napredak i dogovorili da pregovore zaključimo do kraja nedelje", rekao je Veselji, inače direktor Odeljenja za drumski prevoz u kosovskom Ministarstvu za infrastrukturu, javila je Koha, prenosi Kossev.

Dogovor o železničkom saobraćaju između Beograda i Prištine najavljen je krajem prošle nedelje posle Grenelove posete Kosovu i Srbiji.

Nekoliko dana pre toga, 20. januara, Srbija i Kosovo potpisali su sa nemačkom aviokompanijom Lufthanza pismo o namerama za uspostavljanje avio linije Beograd - Priština, takođe uz Grenelovo posredovanje i u ambasadi SAD u Berlinu.

Taj dokument potpisali su predstavnici Ministarstva privrede Srbije i kosovske Agencije za civilno vazduhoplovstvo. Primena tog sporazuma uključuje i dodatnu koordinaciju sa Kforom koji upravlja vazdušnim prostorom iznad Kosova.

 

(Beta, 01.27.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »