SAD podržavaju Kipar usred napetosti s Turskom zbog traganja za gasom

Beta 05.02.2020

Sjedinjene Države podržavaju partnerstva zasnovana na energetici na istočnom Sredozemlju koja jačaju političku saradnju i prosperitet i pozivaju na protivljenje "provokativnim aktivnostima" koje potkopavaju stabilnost, izjavio je u danas američki državni zvaničnik.

Pomoćnik državnog sekretara SAD za energetiku Frensis Fenon je rekao da njegova vlada podržava pravo Kipra da razvija svoje energetske resurse i da prihodi budu podeljeni između kiparskih Grka i Turaka, kao deo dogovora o ponovnom ujedinjenju te etnički podeljene ostrvske zemlje.

On je to rekao usled tenzija zbog agresivnijeg pritiska Turske u traganju za prirodnim gasom u podmorju na koje Kipar ima ekskluzivna ekonomska prava.

"Pozivamo sve strane da ne preduzimaju nikakve provokativne akcije koje bi mogle stvoriti dalju nestabilnost. U tome smo nepokolebljivi", rekao je Fenon uoči skupa izraelskih, grčkih i kiparskih stručnjaka o povećanju bezbednosti i sigurnosti pri bušenju u traganju za gorivom u podmorju.

Fenon je rekao da Kipar ima "neverovatno važnu ulogu" u razvoju snabdevanja energentima na istočnom Sredozemlju, za koju zvaničnici kažu da bi moglo pomoći smanjenju evropske zavisnosti od ruskog gasa.

Grčka, Kipar i Izrael potpisali su prošlog meseca sporazum o izgradnji podmorskog naftovoda za isporuku gasa na evropska tržišta.

"Energetika je zaista katalizator saradnje, te su joj Sjedinjene Države posvećene na najviše nivou", rekao je Fenon.

Turska je poslala brodove za istražno bušenje dna uz pratnju ratnih brodova i istraživačke brodove u ekskluzivnu ekonomsku zonu Kipra, uključujući područja gde energetske kompanije "Eni" - iz Italije i "Total" - iz Francsuke već imaju dozvolu za istražno bušenje.

Kipar je dozvole dao i američkom "EksonMobilu" i njegovom partneru "Katar Petrolium" da buše unutar kiparske ekonomske zone.

Turska, koja ne priznaje Kipar kao državu, tvrdi da deluje kako bi zaštitila svoja prava i prava kiparskih Turaka na energetske rezerve tog područja i ponudila je podelu prihoda ako nađe prirodni gas.

Samo Turska priznaje otcepljenu državu kiparskih Turaka, proglašenu posle turske invazije i okupacije severne polovine Kipra 1974. godine, pokrenute posle tamošnjeg pokušaj državnog udara koji je imao za cilj ujedinjenje Kipra s Grčkom koja je tada bila pod vojnom diktaturom.

Kiparski ministar energetike Georgios Lakotripis je ocenio da Turska "kvari" regionalnu saradnju u energetici kršeći međunarodno pravo i suverena prava Kipra.

Kiparska vlada navodi da su prava kiparskih Turaka na potencijalno bogate zalihe ugljovodonika obezbeđena novoosnovanim fondom i sporazumima postignutim ranije u mirovnim pregovorima.

(Beta, 02.05.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »